Witam mam problem z 3 zadaniami.
Pain: Zadanie 1.
Równanie x
2+7x+c=0 ma dwa różne od zera pierwiastki x
1 i x
2. Oblicz c, jeżeli wiadomo,
| | 10 | | 10 | |
że ( |
| −x2) * ( |
| − x1) = 5. |
| | x1 | | x2 | |
Zadanie 2.
| | π | |
Liczba Xo jest największym rozwiązaniem równania cosx−cos(2x+ |
| )=1 należącym do |
| | 2 | |
przedziału (0,2π). Zakoduj cyfrę jedności i dwie pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia
| | Xo | |
dziesiętnego liczby |
| . I narysowane są trzy krateczki obok siebie. |
| | π | |
Zadanie 3.
Oblicz sin2x, jeżeli sinx+cosx=
√2 Zakoduj cyfrę jedności i dwie pierwsze cyfry po przecinku
rozwinięcia dziesiętnego otrzymanej liczby. I trzy krateczki podobnie jak w zadaniu wyżej.
9 cze 20:57
Janek191:
z.1
| 100 | | c | |
| − 10 − 10 + x1*x2 = 5 x1*x2 = |
| = c |
| x1*x2 | | a | |
więc
100 − 20 c + c
2 − 5 c = 0
c
2 − 25 c + 100 = 0
Δ = 625 − 4*1*200 = 225
√Δ = 15
| | 25 − 15 | | 25 + 15 | |
c = |
| = 5 lub c = |
| = 20 |
| | 2 | | 2 | |
9 cze 21:06
Metis: Janek, a czy c=20 nie odrzucamy gdyż równanie x2+7x+20=0 nie ma pierwiastków w zbiorze
liczb ℛ ?
9 cze 21:12
Janek191:
To trzeba sprawdzić

x
2 + 7 x + 20 = 0
Δ = 49 − 4*20 < 0
Brak pierwiastków rzeczywistych.
c = 20 odrzucamy.
9 cze 21:16
Janek191:
Tam przy obliczaniu Δ powinno być 100 , a nie 200
9 cze 21:17
Metis:
9 cze 21:18
ZKS:
Wystarczy dać warunek na samym początku Δ > 0 i przeliczyć.
9 cze 21:20