wielomiany
Karolina: Wyznacz wszystkie wartośći parametru p, dla których wielomian w(x)=2x3−px2+2p podzielony
przez dwumian q(x)=x+1/2 . Czy tu wystarczy zrobić tak,że podstawiam korzystając z tw. Bezouta
W(−1/2)=0 i liczę sobię dalej ?
9 cze 17:36
9 cze 17:38
Karolina: Nie wiem jak to odnieść do mojego zadania. Tu chodzi o podzielność czyli wtedy gdy reszty nie
ma ....chyba
9 cze 17:40
9 cze 17:45
Karolina: A to tu chodzi o podzielenie ?Mi się wydawało ze trzeba skorzystać z tw. Bezouta
9 cze 17:51
Mila:
Sprawdź kiedy
| | 1 | |
W(− |
| )=0 wtedy obliczysz p. |
| | 2 | |
9 cze 17:54
Karolina: Nom i tak zrobiłem ,wyszło mi p=−2
9 cze 18:04
Mila:
W(x)=2x
3−px
2+2p
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W(− |
| )=2*(− |
| )3−p*(− |
| )2+2p=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
spr.
9 cze 18:33
Karolina: Racja,źle policzyłam. Czy wystarczy w odpowiedzi napisać p=1/7 ?
9 cze 18:44
Mila:
Tak.
9 cze 18:47