LOGARYTMY
hs: 1.Liczba 5log510 jest równa ?
2.Liczba 81log32 jest równa ?
3.Liczba 101+log2 jest równa ?
4.Punkt P(log2;log8) przechodzi przez prostą o równaniu
a)y=x+4 b)y=x+6 c)y=3x d)y=4x
5.Funkcja g(x)=2x przyjmuje wartość 3 dla argumentu równego :
a)1,5 b)log23 c)log32 d)8
Proszę o rozwiązanie i najlepiej z jakimś wyjaśnieniem, gdyż nie rozumiem tego kompletnie.
8 cze 18:10
hs: δ
8 cze 18:18
5-latek: dozadania nr 1 i zadania nr 5 zastosuj wzor alogax=x
8 cze 18:29
hs: A jak z resztą ?
8 cze 18:33
5-latek: do zadania nr 2 tak samo ten wzor tylko 81=34
8 cze 18:37
5-latek: podpowiedz do zadania nr 4
log8= log23= 3log2
nad zadaniem nr 3 pomyslec samemu albo poszukać rozwiązania w internecie .
Poza tym rozwiazac tamte przykłady i napisac tutaj odpowiedzi
8 cze 18:43
Janek191:
z.3
101 + log 2 = 101*10log 2 = 10*2 = 20
8 cze 18:45
Janek191:
z.4
To nie punkt przechodzi przez prostą, ale prosta przechodzi przez punkt
8 cze 18:52
Janek191:
z.5
g(x) = 2x = 3
więc
log2 (2x) = log2 3
x*log2 2 = log2 3
x*1 = log2 3
x = log2 3
==========
8 cze 18:55
5-latek: Ale punkt musi spelniac jej równanie

Poza tym skoro tego nie rozumie kompletnie to moze najpierw niech zapozna się z podstawymi
wiadomościami dotyczących logarytmów i funkcji
Same rozwiązania mu nic nie dadza bo pewnie nawet i tak ich nie będzie rozumiał .
Ale to już nie moja sprawa .
8 cze 19:03
hs: Przeanalizuję sobie te rozwiązania i pewnie jakoś to ogarnę. Dzięki wielkie.
8 cze 19:27
hs: A jeżeli mam 81log32 = 3{4log32} to wynikiem będzie 4*2 ?
8 cze 20:12
Benny: 81=34
34*log32=3log324=24=16
8 cze 20:13
8 cze 20:20
hs: Dziękuję
8 cze 20:23
5-latek: popatrz tez na to
3log3 24 i tez wzor co napisałem wcześniej o 18:29
a=3 podstawa logarytmu jest tez rowna 3 czyli a=3 a masze x= 24 wiec z tego wzoru
x=24
8 cze 20:24
hs: A jak obliczyć coś takiego log372−3log32 ?
8 cze 20:36
Benny: | | 72 | |
log372−3log32=log372−log323=log372−log38=log3 |
| =log39=2 |
| | 8 | |
8 cze 20:41