matematykaszkolna.pl
f.cyklometryczne tyu: mam obliczyć arcsin(x)=arccos(x) Czy tutaj mogę podzielić obustronnie przez "arc" i wtedy obliczyć dla jakiego kąta równe są funkcje sinx i cosx ?
6 cze 22:21
Qulka: x=2/2 lub −2/2
6 cze 22:24
tyu: dzięki Qulka za zainteresowanie, ale czy mogę podzielić sobie przez tego arc? Jeżeli uwzględni się zbiory wartości arccosx oraz arcsinx, to pozostaje tylko π/4
6 cze 22:27
J:
 log10 
Popatrz tutaj...

= 2
 log5 
skróclłem przez log
6 cze 22:35
5-latek: Czesc J emotka A co wcale nie oznacza ze to jest prawda . Prawda ?
6 cze 22:37
Qulka: nie możesz bo arcsin to nazwa funkcji to jakbyś chciał 2 skrócić przez pierwiastek i zostaje 2 emotka
6 cze 22:38
tyu: emotka
6 cze 22:40
Mila: rysunek arcsinx−arccosx=0
π 

−arccosx−arccosx=0
2 
π 

=2arccosx
2 
 π 
arccosx=

4 
 2 
x=

2 
6 cze 22:58
5-latek: Dlatego pytałem czy zna teorie dotyczaca funkcji cyklometrycznych
6 cze 23:05
tyu: 5−latku nie rozumiem Twojego zamiłowania do teorii emotka Moim zdaniem to ćwiczenie czyni mistrza, a nie czytanie samej teorii, w szczególności zapisanej w sposób ścisły w podręcznikach z matematyki.
6 cze 23:08
Mila: Z tym, że musisz się nauczyć rozumieć tekst matematyczny, aby zrozumieć, co do Ciebie mówią na wykładzie.
6 cze 23:14
pigor: ..., widzę to ...emotka analogicznie np. tak : arcsin(x) = arccos(x) ⇔ cos(arcsin(x)) = cos(arccos(x)) ⇔ cos(arcsin(x)) = x /2 ⇔ ⇔ cos2(arcsin(x)) = x2 ⇔ 1− sin2(arcsin(x)) = x ⇔ 1−x2= x2 ⇔ 2x2= 1 ⇔
 1 1 
2|x|=1 ⇔ |x|=

⇔ x= ±

. ...emotka
 2 2 
7 cze 00:15
5-latek: Czesc . To dam Ci przykład W ktoryms przykładzie zastanawiales się dlaczego rozpatrujesz przedzial <−π/2, π/2> bodajże przy funkcji y=arc sinx Gdybys jednak wiedział ze w zakresie (−,) funkcja y=sinx nie jest rozwartosciowa wiec nie możemy mowic o funkcji odwrotnej wzdledem y=sinx w tym przedziale . Ale np. w przedziale <−π/2, π/2> funkcja y=sinx jest funkcja rosnaca (wiec jest roznowartosciowa to istnieje funkcja do niej odwrotna czyli y=arc sinx
7 cze 09:12
5-latek: To miedzy innymi dlatego moje zamilowanie do teorii emotka
7 cze 09:13
tyu: To w końcu dwa rozwiązania czy jedno?emotka
7 cze 09:29
tyu: 5−latku w tym przykładzie, o którym mówisz się, nad tym nie zastanawiałem dlaczego rozpatruje przedział <−π/2;π/2>, bo wiem jaki jest zbiór wartości każdej funkcji cyklometrycznej. Przeczytałem teorie i zrobiłem sobie notatki. Co do f. cyklometrycznej tak dużo teorii nie ma. Chodziło mi o cały rozumowania, w którym również napisałem o <−π/2;π/2>, bo to jest istotne. Saizou wytłumaczył mi to za pomocą definicji. Ale niech będzie, że masz rację. no a wpis "To w końcu dwa rozwiązania czy jedno?emotka z 7 cze 09:29" − ktoś się pode mnie podszywa
7 cze 09:42
5-latek: Ta funkcje odwrotna możemy również oznaczyć tak x=arc siny Teraz mam jeszcze chwile czasu to napiszse CI dalej o funkcji y=arcsinx Zbiorem wartości funkcji arcsinx jest przedzial <−1,1> W przedziale tym arc sinx rosnie od −π/2 do π/2 gdyż siny rosnie od −1 do 1 gdy y zmienia się od −π/2 do π/2 Przykład arcsin 3/2=π/3 ponieważ sinπ/3=3/2 arc sin(−0,5)=−π/6 bo sin(−π/6)=−0,5 Z definicji funkcji y=arcsinx wynika bezpośrednio ze sin(arc sinx)=x Możesz tez sobie wykazac ze arcsin(−x)= −arcsinx Rozwaz przypadki x=−1 x=1 i −1<x<1
7 cze 09:43
5-latek: To nie o to chodzi ze ja mam mieć racje . To chodzi o to zebys rozumiał co liczysz . No ale skoro twierdzisz ze znasz teorie to dobrze emotka
7 cze 09:47
tyu: tu https://matematykaszkolna.pl/forum/151764.html Gustlik pisz, że zbiór wartości "ZW" (bo to chyba skrót "zbioru wartości") funkcji arcsinx to jest <−π/2;π/2> Natomiast dziedzina (skrót "D"), to tak jak piszesz <−1;1>. Ale nie będę się z Tobą spierał. post Gustlika z 25 lip 2012 10:26
7 cze 09:49
5-latek: Oczywiście ze masz racje . dziedzina to <−1,1> . Pisalem to z podręcznika prof. Widolda Janowskiego Trygonometria i on w tym podręczniku piszse zamiast dziedzina pole funkcji , a zbior wartości okreslela mianem zakres funkcji . Po prostu pomylily mi się te miana. Przepraszam za pomylke
7 cze 17:51
b.: pigor, 7 cze 2015 00:15: z tymi ⇔ to przesadzasz, niektóre są tylko ⇒, o czym można się łatwo przekonać podstawiając x=−1/2.
7 cze 18:45