f.cyklometryczne
tyu: mam obliczyć arcsin(x)=arccos(x)
Czy tutaj mogę podzielić obustronnie przez "arc" i wtedy obliczyć dla jakiego kąta równe są
funkcje sinx i cosx ?
6 cze 22:21
Qulka: x=√2/2 lub −√2/2
6 cze 22:24
tyu: dzięki Qulka za zainteresowanie, ale czy mogę podzielić sobie przez tego arc?
Jeżeli uwzględni się zbiory wartości arccosx oraz arcsinx, to pozostaje tylko π/4
6 cze 22:27
J:
| | log10 | |
Popatrz tutaj... |
| = 2 |
| | log5 | |
skróclłem przez log
6 cze 22:35
5-latek: Czesc
J 
A co wcale nie oznacza ze to jest prawda . Prawda ?
6 cze 22:37
Qulka: nie możesz bo arcsin to nazwa funkcji to jakbyś chciał
√2 skrócić przez pierwiastek i
zostaje 2
6 cze 22:38
tyu:
6 cze 22:40
Mila:

arcsinx−arccosx=0
6 cze 22:58
5-latek: Dlatego pytałem czy zna teorie dotyczaca funkcji cyklometrycznych
6 cze 23:05
tyu: 5−latku nie rozumiem Twojego zamiłowania do teorii

Moim zdaniem to ćwiczenie czyni mistrza, a nie czytanie samej teorii, w szczególności zapisanej
w sposób ścisły w podręcznikach z matematyki.
6 cze 23:08
Mila:
Z tym, że musisz się nauczyć rozumieć tekst matematyczny, aby zrozumieć, co do Ciebie mówią
na wykładzie.
6 cze 23:14
pigor: ..., widzę to ...

analogicznie np. tak :
arcsin(x) = arccos(x) ⇔ cos(arcsin(x)) = cos(arccos(x)) ⇔ cos(arcsin(x)) = x /
2 ⇔
⇔ cos
2(arcsin(x)) = x
2 ⇔ 1− sin
2(arcsin(x)) = x ⇔ 1−x
2= x
2 ⇔ 2x
2= 1 ⇔
| | 1 | | 1 | |
⇔ √2|x|=1 ⇔ |x|= |
| ⇔ x= ± |
| . ...  |
| | √2 | | √2 | |
7 cze 00:15
5-latek: Czesc . To dam Ci przykład
W ktoryms przykładzie zastanawiales się dlaczego rozpatrujesz przedzial <−π/2, π/2> bodajże
przy funkcji y=arc sinx
Gdybys jednak wiedział ze w zakresie (−∞,∞) funkcja y=sinx nie jest rozwartosciowa wiec nie
możemy mowic o funkcji odwrotnej wzdledem y=sinx w tym przedziale .
Ale np. w przedziale <−π/2, π/2> funkcja y=sinx jest funkcja rosnaca (wiec jest
roznowartosciowa
to istnieje funkcja do niej odwrotna czyli y=arc sinx
7 cze 09:12
5-latek: To miedzy innymi dlatego moje zamilowanie do teorii
7 cze 09:13
tyu:
To w końcu dwa rozwiązania czy jedno?
7 cze 09:29
tyu: 5−latku w tym przykładzie, o którym mówisz się, nad tym nie zastanawiałem dlaczego rozpatruje
przedział <−π/2;π/2>, bo wiem jaki jest zbiór wartości każdej funkcji cyklometrycznej.
Przeczytałem teorie i zrobiłem sobie notatki. Co do f. cyklometrycznej tak dużo teorii nie ma.
Chodziło mi o cały rozumowania, w którym również napisałem o <−π/2;π/2>, bo to jest istotne.
Saizou wytłumaczył mi to za pomocą definicji.
Ale niech będzie, że masz rację.
no a wpis "To w końcu dwa rozwiązania czy jedno?emotka z 7 cze 09:29" − ktoś się pode mnie
podszywa
7 cze 09:42
5-latek: Ta funkcje odwrotna możemy również oznaczyć tak x=arc siny
Teraz mam jeszcze chwile czasu to napiszse CI dalej o funkcji y=arcsinx
Zbiorem wartości funkcji arcsinx jest przedzial <−1,1>
W przedziale tym arc sinx rosnie od −π/2 do π/2 gdyż siny rosnie od −1 do 1 gdy y zmienia
się od −π/2 do π/2
Przykład arcsin √3/2=π/3 ponieważ sinπ/3=√3/2
arc sin(−0,5)=−π/6 bo sin(−π/6)=−0,5
Z definicji funkcji y=arcsinx wynika bezpośrednio ze sin(arc sinx)=x
Możesz tez sobie wykazac ze arcsin(−x)= −arcsinx
Rozwaz przypadki x=−1 x=1 i −1<x<1
7 cze 09:43
5-latek: To nie o to chodzi ze ja mam mieć racje .
To chodzi o to zebys rozumiał co liczysz .
No ale skoro twierdzisz ze znasz teorie to dobrze
7 cze 09:47
tyu: tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/151764.html Gustlik pisz, że zbiór wartości "ZW" (bo to chyba skrót "zbioru wartości")
funkcji arcsinx to jest <−π/2;π/2> Natomiast dziedzina (skrót "D"), to tak jak piszesz <−1;1>.
Ale nie będę się z Tobą spierał.
post Gustlika z 25 lip 2012 10:26
7 cze 09:49
5-latek: Oczywiście ze masz racje .
dziedzina to <−1,1> .
Pisalem to z podręcznika prof. Widolda Janowskiego Trygonometria i on w tym podręczniku
piszse zamiast dziedzina pole funkcji , a zbior wartości okreslela mianem zakres funkcji .
Po prostu pomylily mi się te miana. Przepraszam za pomylke
7 cze 17:51
b.: pigor, 7 cze 2015 00:15:
z tymi ⇔ to przesadzasz, niektóre są tylko ⇒, o czym można się łatwo przekonać podstawiając
x=−1/√2.
7 cze 18:45