Układ równań liniowych z parametrem
Magd: Zbadaj liczbe rozwiązań układów w zależności od wartości parametru a
| ⎧ | (a−1)x−2y=3 | |
| ⎩ | 4x−(a+1)y=a |
|
6 cze 14:17
5-latek: Metoda wyznacznikowa i jedziesz
6 cze 14:18
6 cze 14:20
Magd: Tylko już na początku jakimś cudem wychodzi mi W=−a
2+7
6 cze 14:20
5-latek: Nie sprawdzalen ale moesz to zapisac tak W= 7−a2 =(√7+a)(√7−a)
6 cze 14:26
5-latek: W masz policzone zle
a−1 −2
4 −(a+1)
to W= (a−1)*−(a+1)+8= −(a2−1)+8= −a2+1+8= −a2+9= 9−a2=(3−a)(3+a)
6 cze 14:34
Magd: Dzięki
6 cze 14:36