rownania trygonometryczne
Adamxd: Mogłby mi ktoś wyjasnic ten przyklad? sin4x+cos4x=cos4x
4 cze 14:05
ICSP: | | 1 | |
L = sin4x + cos4x = 1 − |
| (sin2x)2 |
| | 2 | |
P = cos4x = cos
22x − sin
22x = 1 − 2sin
22x
L = P
| | 1 | |
1 − |
| (sin2x)2 = 1 − 2sin2x |
| | 2 | |
sin2x = 0
4 cze 14:16
Adamxd: a co to za wielki "skok " w lewej stronie, skad nagle ta jedna druga?
4 cze 14:58
ICSP: sin
4x + cos
4x = sin
4x + 2sin
2xcos
2x + cos
4x − 2sin
2xcos
2x =
| | 1 | |
= (sin2x + cos2x)2 − |
| * (4sin2cosx2) = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= 1 − |
| (2sinxcosx)2 = 1 − |
| sin22x |
| | 2 | | 2 | |
4 cze 15:00
Adamxd: to sie niezgadza z dpowiedziami pozatym sin2x=0 z tego wychodzi x= kπ/2 ta jedna druga jest
zbyteczna bo miejsca zerowe funkcji sinx to kπ
4 cze 15:36
Adamxd: | | π | |
odpowiedzi podaja x=kπ lub − |
| + kπ |
| | 4 | |
4 cze 15:38
Adamxd: ten sposob mi sie podoba ale wynik jest jaki jest
4 cze 15:39
Adamxd: ktoś coś? bo ja juz głupieje...
4 cze 15:47
Mila:
Masz dobrze rozwiązane:
4 cze 15:56
Adamxd: no ale odpowiedzi podaja co innego
4 cze 15:57
Adamxd: i co teraz?
4 cze 15:58
Adamxd: dla k=1 tamta druga odpowiedz z ksiazki to bedzie 3 czwarte π i za chiny ludowe dla k ∊ C kπ/2
nie wyjdzie 3 czwarte pi
4 cze 16:05
Mila:
Sprawdzenie:
| | −π | | −π | |
L=(sin |
| )4+(cos |
| )4= |
| | 4 | | 4 | |
| | −√2 | | √2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| )4+( |
| )4= |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
L≠P
Zatem , odpowiedź nieprawidłowa.
4 cze 16:05
Adamxd: czyli te rozwiazania to nieto samo
4 cze 16:05
Adamxd: pierwiastek z dwuch do czwartej to 4
4 cze 16:08
Adamxd: aaa skrócialas
4 cze 16:08
Mila:
Jeśli ktoś rozwiązywał na końcu równanie:
sinx*cosx=0 to otrzymał:
sinx=0 lub cosx=0
| | π | | π | |
x=kπ lub x= |
| +kπ niektórzy piszą dla cosinusa x=− |
| +kπ |
| | 2 | | 2 | |
można to zapisać w jednym:
zaznacz na osi to zrozumiesz.
4 cze 16:20
4 cze 16:29