Wyznacz równania ogólne i kierunkowe
Pax: Wyznacz równania ogólne i kierunkowe (Jeśli jest to możliwe) prostej AB
A(−10,3) B(10,3)
Moje rozwiazanie:
Y=ax+b idąc tym wzorem wychodzi układ równań
3=−10a+b
3=10a+b
robie tak:
3=−10a+b /−1
3=10a+b
−3=10a−b
3=10a+b
i to dodajemy
0=20a Dobrze to robie ?
2 cze 20:47
2 cze 20:48
Pax: 5−latek: Spróbuj to zrobić to pogadamy.
2 cze 20:55
Pax: Oczywiście tym twoim sposobem
2 cze 21:00
5-latek: A co wychodzi ?
2 cze 21:09
Eta:

A(−10,3) B(10,3) to prosta AB: y=3
2 cze 21:10
J:
y = 3 postac kierunkows
y − 3 = 0 postac ogolna
2 cze 21:11
Janek191:
Dobrze, bo
a = 0 i b = 3
czyli
y = 3
=====
Jeżeli y1 = y2 = y = 3
to od razu mamy równanie prostej
y = 3
=========
2 cze 21:11
Pax: Oooo czyli dobrze to robiłem, dziekuje slicznie
2 cze 21:18
Pax: #nohomo
2 cze 21:18
pigor: ..., wyznacz równania ogólne i kierunkowe
(jeśli jest to możliwe) prostej AB, gdzie A=(−10,3), B=(10,3) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tak jest to możliwe ; np. tak :
AB
→= [10+10,3−3]= [20,0] ⇒ np. [0,20] ⊥ AB
→ , wtedy
np.
0(x−10)+3(y−3)= 0 ⇔
y−3=0 − szukana postać ogólna,
skąd
y= 3 − szukana postać kierunkowa prostej AB. ...
2 cze 21:55