Trygonometria
EWA : Naszkicuj wykres podanej funkcji, przesuń go o podany wektor i zapisz wzór powstałej fukcji:
a) y=(1/2)
x
b) y=3
x
Błagam pomóżcie, jestem osobą starszą robię szkołę zaoczną teraz i nie pamiętam tego ze szkoły
!
2 cze 18:47
Janek191:
A gdzie jest ten podany wektor ?
2 cze 18:52
Janek191:
I jeszcze jedno − to nie jest trygonometria

ale funkcje wykładnicze.
Kliknij na kolor niebieski po lewej stronie na:
funkcja wykładnicza i poczytaj
2 cze 18:54
Mila:

Gdzie masz te podane wektory przesunięcia?
1) Wykres funkcji:
Zaraz podam linka, gdzie masz przykłady z tabelkami wartości.
2 cze 18:55
2 cze 18:55
EWA : Janek191 tylko to mam w poleceniu

Naszkicuj wykres podanej funkcji, przesuń go o podany wektor i zapisz wzór powstałej fukcji.
a) y=(1/2)x
b) y=3x
Podany wektor to chyba te podpunkty A= y=(1/2)x i B = y=3x
2 cze 18:56
Janek191:
W b) ma być y = 3x
Musi być podany wektor przesunięcia, np.
→
w = [ 2 , 1]
wtedy
y = 3 x − 2 + 1
2 cze 19:00
EWA: Rozumiem Cię Janek191, ale uwierz mi, że nie mam podanego wektora w tym zadaniu jak
napisałeś sam np. w = [ 2 , 1] i wtedy będziemy mogli sami opisać y = 3 x − 2 + 1 . Problem
tkwi w tym, że wszystko na pewno przepisałam z zadania ..

Mimo wszystko dziękuję wam za
pomoc
2 cze 19:11
Janek191:

To nie da się zrobić całego zadania. Narysuj wykresy korzystając z tabelek funkcji
| | 1 | |
a) y = f(x) = ( |
| )x − kolor czerwony |
| | 2 | |
b) y = g(x) = 3
x − kolor niebieski
2 cze 19:17