matematykaszkolna.pl
Trygonometria EWA : Naszkicuj wykres podanej funkcji, przesuń go o podany wektor i zapisz wzór powstałej fukcji: a) y=(1/2)x b) y=3x Błagam pomóżcie, jestem osobą starszą robię szkołę zaoczną teraz i nie pamiętam tego ze szkoły !
2 cze 18:47
Janek191: A gdzie jest ten podany wektor ? emotka
2 cze 18:52
Janek191: I jeszcze jedno − to nie jest trygonometria emotka ale funkcje wykładnicze. Kliknij na kolor niebieski po lewej stronie na: funkcja wykładnicza i poczytaj
2 cze 18:54
Mila: rysunek Gdzie masz te podane wektory przesunięcia? 1) Wykres funkcji:
 1 
y=(

)x
 2 
Zaraz podam linka, gdzie masz przykłady z tabelkami wartości.
2 cze 18:55
2 cze 18:55
EWA : Janek191 tylko to mam w poleceniu emotka Naszkicuj wykres podanej funkcji, przesuń go o podany wektor i zapisz wzór powstałej fukcji. a) y=(1/2)x b) y=3x Podany wektor to chyba te podpunkty A= y=(1/2)x i B = y=3x
2 cze 18:56
Janek191: W b) ma być y = 3x Musi być podany wektor przesunięcia, np. → w = [ 2 , 1] wtedy y = 3 x − 2 + 1
2 cze 19:00
EWA: Rozumiem Cię Janek191, ale uwierz mi, że nie mam podanego wektora w tym zadaniu jak napisałeś sam np. w = [ 2 , 1] i wtedy będziemy mogli sami opisać y = 3 x − 2 + 1 . Problem tkwi w tym, że wszystko na pewno przepisałam z zadania .. emotka Mimo wszystko dziękuję wam za pomoc emotka
2 cze 19:11
Janek191: rysunek To nie da się zrobić całego zadania. Narysuj wykresy korzystając z tabelek funkcji
 1 
a) y = f(x) = (

)x − kolor czerwony
 2 
b) y = g(x) = 3x − kolor niebieski
2 cze 19:17