π−x | π−x | |||
d) 1+ tg2 ( | ) = [ 1 + tg( | ) ] 2 odp. x= (2k−1)π , k∈ ℂ | ||
2 | 2 |
π | √2 | |||
a) sin ( 2 x + | ) = − | |||
4 | 2 |
π | π | π | π | |||||
2 x + | = − | + 2π*k lub 2 x + | = π + | + 2π*k | ||||
4 | 4 | 4 | 4 |
π | π | |||
x = − | + π*k lub x = | + π*k | ||
4 | 2 |
1 | ||
5) sinx= | ||
2 |
1 | ||
6) sinx=− | ||
2 |
1 | ||
7) cosx= | ||
2 |
−1 | ||
8) cosx= | ||
2 |
π | ||
b) cos ( 0,5 x + | ) = 0,5 | |
6 |
π | π | π | π | |||||
0,5 x + | = − | + 2π*k lub 0,5 x + | = | + 2π*k | ||||
6 | 3 | 6 | 3 |
2π | π | 2π | π | |||||
x = − | − | + 4π*k lub x = | − | + 4π*k | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
π | ||
x = − π + 4π*k lub x = | + 4π*k , k − dowolna | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |