31 maj 18:35
5-latek: To w takim razie życze powodzenia na sprawdzianie
31 maj 18:45
PiotreK: Dlaczego?
31 maj 18:49
5-latek: Zebys dostal dobra ocene
31 maj 18:51
PiotreK: Myślałem, że coś złego napisałem i to była ironia. Nie dostane dobrej oceny jak mi ktoś nie
pomoże z przynajmniej połową zadań i widzmy się w sierpniu. Dzięki

Licze na jakieś
rozwiązania
31 maj 18:52
5-latek: No to zebys nie mowil ze jestem taki zly to np. zadanie nr 7 odpowiedz A
31 maj 19:00
PiotreK: Haha. Potrzebuje przynajmniej 50% dobrych odpowiedzi, aby na dwójkę zaliczyć

Ale dzięki
31 maj 19:04
PiotreK: btw. ciągle jesteś zły, póki mi nie podasz połowy DOBRZE ZROBIONYCH

odpowiedzi
31 maj 19:07
5-latek: To podpowiem CI .
Przepisz przyjamniej te zadania które sa latwe do przepisania tutaj na forum
Np. Mi się nie chce ciagle otwierac tej strony . Mysle ze inni tez chętniej pomoga
31 maj 19:07
PiotreK: A pomożesz mi trochę? To biore się za przepisywanie
31 maj 19:10
5-latek: to przepisz nr 8
31 maj 19:12
PiotreK: Wyrażenie (2a+b)2 jest równe:
a) 4a2+b2
b) 4a2 +2ab + b2
c)2a2+4ab +b2
d) 4a2+4ab+b2
31 maj 19:17
PiotreK: Oblicz
3√8√8 po pierwszym 3√8 jest przedłużona kreska pierwiastka
31 maj 19:18
PiotreK: Oblicz x jeśli:
logx3=1/3, to:
Rozwiaż nierówność;
(45*x+322)*25 mniejsze lub równe 216*x
i zapisz zbiór rozwiązań w postaci przedziału
31 maj 19:20
umyślny: a której jesteś klasie jeśli mozna spytać? (2a+b)2 też nic nie świeci? toż to podstawowy
wzór.. nie chcę być wróżką, ale.....
31 maj 19:22
5-latek: zastosowanie wzor skroconego mnożenia
(a+b)
2= a
2+2a*b+b
2
mamy tak (2a+b
2)= (2a)
2+2*2a*b+b
2=
Zwracam CI uwagę na to wyrażenie (2a)
2= możemy to zapisac tak (2*a)
2= 2
2*a
2= ile ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html patrz na 4 wzor od końca
Wiec nasze wyrażenie w takim razie = ile ?
31 maj 19:22
PiotreK: Czyli w ósmym zadaniu odpowiedz a jeśli dobrze zrozumiałem.
31 maj 19:28
5-latek: odpowiedz to 4a2+4ab+b2 czyli ?
31 maj 19:29
PiotreK: d
31 maj 19:31
daras: Piotrek czy ty nie jesteś
kowalski? te same zadania robiliśmy w październiku
w ramach przygotowań do matury..ale wtedy nie umiałes dodawać i były za trudne a teraz...nie
dopuścili cie?
31 maj 19:31
5-latek: | | 1 | |
logx3= |
| zalozenia co do poddstawy logarytmu x≠1 i x>0 |
| | 3 | |
z definicji logarytmu mamy x
1/3=3 to x=27 bo 27
1/3=
3√27= 3
31 maj 19:32
PiotreK: daras, mnie z taką wiedzą jaką obecnie posiadam nie powinni dopuścić do 2 lic. i jestem tego
blisko

5−latek, mentorze. Jak mogę Ci się odwdzięczyć?
31 maj 19:35
PiotreK: Przepisze jeszcze pare zadań, może ktoś się pokusi o rozwiązanie

1)Oblicz
3√8√8 po pierwszym 3√8 jest przedłużona kreska pierwiastka
2) Doprowadz do najprostrzej postaci; (x+2y)
2 − (y−2x)
2=
3) Oblicz; log3
118 − log3
12=
5) Uprość wyrażenia dla a≠0
(a
3)
5;a
5
__________
a
7*a
31 maj 19:43
5-latek: Nie jestem zadnym mentorem . To napradwe duże slowo .
Tutaj na forum kilka osob tez mogli być moimi mentorami .
Pomoge jeszcze rozwiazc jedno zadanie
3√8√8= 3√8*81/2 = 3√83/2= (83/2)1/3= 83/2 * 1/3= 83/6= 81/2= √8
= 2√2
mamy wzory n√a= a1/n np. √8= 81/2
an*am= an+m np. 8*81/2= 81*81/2= 81+1/2= 82/2+1/2= 83/2
nastepmy (an)m= an*m
(83/2)1/3= 83/6 a 3/6= 1/2
3√a= a1/3
√8= √4*2= √4*√2= 2√2
31 maj 19:49
5-latek: napisałem CI wzory które będą potrzeb ne do zadania nr 5
31 maj 19:53
Mila:
Pomagam, ale zabierz się do nauki, to forum jest czynne ciągle.
2)(x+2y)2 − (y−2x)2=
=x2+2*x*2y+(2y)2−(y2−2*y*2x+(2x)2)=
=x2+4xy+4y2−(y2−4xy+4x2)=
=x2+4xy+4y2−y2+4xy−4x2= redukcja
=−3x2+8xy+3y2
==============
31 maj 19:55
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam
31 maj 19:57
Mila:
| | 1 | | 1 | |
3) log3( |
| )−log3( |
| )= zamieniamy na logarytm ilorazu |
| | 18 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=log3( |
| : |
| )=log3( |
| *2)= |
| | 18 | | 2 | | 18 | |
| | 1 | |
=log3( |
| )=−2 bo z definicji |
| | 9 | |
logarytmu:
| | 1 | | 1 | |
3x= |
| zamieniamy |
| na potęgę liczby 3 |
| | 9 | | 9 | |
3
x=3
−2
⇔x=−2
31 maj 20:00
Mila:
Witaj
Krzysiu
31 maj 20:01
PiotreK: 
DZIĘKUJĘ
31 maj 20:02
5-latek: To nie szok tylko praktyka
31 maj 20:05
31 maj 20:06
PiotreK: Czyli jednak warto słuchać czasami na lekcji

Zapamiętam to sobie, przynajmniej nie będę
komuś zajmował czasu
31 maj 20:06
PiotreK: Biore się za piąte. Mogę prosić o zrobienie ostatniego zadania? Nie potrafię nic wykombinować,
a jest, aż za 4 punkty.
[5−3*2532*(1/125)23]−0,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0.12832:3,232
że jakoś tak?
[5−3*((5)2)32)*(1/53)23−0,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
31 maj 20:17
PiotreK: ps. nie zrobienie, tylko o pomoc.

można skrócić przy tej ((5))
21 z
32, ale co dalej?
31 maj 20:20
daras: jakoś tak

nie pamiętasz jak to samo liczyliśmy na wsirtualnych korkach w zeszłym roku

zero postępów ?:(
w liczniku wychodzi 1/5
31 maj 20:23
daras: | | 1 | |
5−3 = |
| też skrócisz z 253/2 = (52)3/2 |
| | 53 | |
31 maj 20:24
daras: = 25
31 maj 20:26
daras: idę na film..
31 maj 20:26
Mila:
5)Licznik:
=[5
−3*(5
2)
32*5
−3)
−23]
−0.5=
=[5
−3*5
3*5
2]
−12=
| | 1 | |
=(50*52)−12=(52)−12=5−1= |
| =0,2 |
| | 5 | |
Mianownik
=(0.128:3.2)
32=(1.28:32)
32=(0.04
12)
3=0.2
3=0,2*0,2*0,2=0,008
| 0,2 | | 1 | |
| =0,2−2=( |
| )−2=52=25 |
| 0,23 | | 5 | |
31 maj 20:31
PiotreK: Dziękuję za pomoc Mila i 5−latek. Miłego dnia
31 maj 20:38
Mila:
31 maj 20:39
5-latek:
31 maj 20:40
daras: raczej wieczoru
31 maj 22:35
Metis: daras , zajrzysz do postu na fizyka.pisz?
31 maj 22:40