Dana jest funkcja...
mat: Dana jest funkcja o wzorze f(x) = (m2 − 9)x2 + (2m + 1)x − 1. Wyznacz wszystkie wartości
parametru m, tak aby funkcja była malejąca w zbiorze liczb rzeczywistych.
5 gru 14:34
Godzio:
malejąca : a<0
m2−9 <0
m2<9
m<3 ∧ m>−3
5 gru 15:52
BiebrzaFun : Godzio to nie wystarczy,to musi być prosta
m
2−9=0⇒m=−3 lub m=3
i
2m+1<0
5 gru 16:18
Tola:
Funkcja kwadratowa jest malejąco − rosnąca lub rosnąco −malejąca w całej dziedzinie
więc aby była tylko malejaca w całej dziedzinie to musi być funkcją liniową :
zatem m2−9=0 to: m= −3 v m= 3
i 2m+1 < 0 to m < −12
to warunki zad będą spełnione tylko dla m = −3
bo: f(x)= 0*x2 − 5x −1 = −5x −1
f(x) = −5x −1 −−−− jest malejąca w całej dziedzinie
5 gru 16:21
BiebrzaFun : Zgadza się co do ety
5 gru 16:25
Tola:
Chyba co do "joty"

Witam "agenta 07"
5 gru 16:29
BiebrzaFun : Tola ,już pytałem się o to ,ale bez skutku.Spróbuję jeszcze raz .Chodzi mi o zerowy wyraz
ciągu ,jeśli nie jest sprecyzowane n,n∊N.Czy a
0 jest pierwszym wyrazem ciągu?Jeśli nie,to
którym jest wyrazem ,jeśli tak,to dlaczego nie używa się zapisu a
0 w ciągach ary. lub geo.?
https://matematykaszkolna.pl/forum/29049.html
5 gru 16:39
Tola:
Do
BiebrzaFun
zobacz wyjaśnienie:
29417
Rozwiąż podane przeze mnie zadanie o tej sumie
5 gru 17:01
BiebrzaFun : już patrzyłem wcześniej i uważam ,że to jest mało matematyczne.Chyba wcześniej opisano
ciągi,a później wciągnięto 0 do N..Najwyższy czas to zmienić i ujednolicić! Zaczynam zbierać
podpisy
5 gru 17:09
Tola:

.... namieszała ta liczba
zero]

Przeglądając zad. maturalne zauważyłam ,że w niektórych jest informacja:
dla n≥ 1 −−−− i tu nie ma takiego problemu
ale jak takiej informacji brak ; to uważam ,że do N dochodzi
zero
i tak wychodzi chociażby z rozwiązania tego zad. z sumą , które podałam .
W przypadku nie uwzględnienia zera taki wynik nie wyjdzie
( a odp: jest D/ 780
Poczekamy na wypowiedzi
Basi lub
Bogdana
Ja upieram się ,że zero wchodzi tu w grę

Idę coś < obiad>
5 gru 17:21
BiebrzaFun : suma sumarum mi chodzi oto, żeby nie było sytuacji ,że "akurat w tym ciągu" a
0=a
1 ,ale a
1
nie jest pierwszym wyrazem,tylko jest już drugim, bo pierwszy wyraz jest dla n=0

,matematyka musi być konkretna!
5 gru 18:07
Bogdan:
Dobry wieczór.
Włączam się do rozmowy o wyrazie ciągu oznaczonym a
0.
Weźmy dowolną funkcję, np.: f(x) = 3x
2 − 2x + 1. Dziedziną tej funkcji jest zbiór R.
Możemy narzucić jednak dziedzinę. Niech dziedziną tej funkcji będzie zbiór N
+.
Wówczas f(1) = 2, f(2) = 9, ... , f(7) = 134, itd.
Funkcję, której dziedziną jest zbiór liczb naturalnych dodatnich, nazywamy ciągiem.
Ciąg jest funkcją, której dziedziną jest zbiór liczb naturalnych dodatnich. Zero nie należy
| | 1 | |
do dziedziny tej funkcji, nie mają więc sensu wyrażenia: f(0), f( |
| , f(−3), itp. |
| | 2 | |
W funkcji będącej ciągiem wyrazem pierwszym jest f(1), wyrazem drugim jest f(2), itd.
Mówiąc obrazowo, wyścig wygrywa ten zawodnik, który zajmuje na mecie pierwsze miejsce,
a nie zerowe, bo takiego miejsca przecież nie ma.
Przyjęta jest umowa, aby wyrazy ciągów oznaczać a
1, b
1, c
1, ... , zamiast f(1),
a
2, b
2, c
2, ... , zamiast f(2), itd.
Jeśli w zadaniu jest mowa o ciągu i nie ma podanego zakresu liczb naturalnych tworzących
dziedzinę, to dziedziną jest zbiór liczb naturalnych dodatnich.
Jeśli zadanie dotyczy ciągu określonego dla zbioru N
+, a nie dla określonego podzbioru
zbioru N
+, to zbędne jest informacja, że n∊N
+ lub że n ≥ 1.
Podsumowując, nie istnieje wyraz zerowy ciągu, bo zero nie należy do dziedziny funkcji
będącej ciągiem.
6 gru 21:59
Eta:
Witam
Bogdanie
Ok : zawsze tak było ( zmyliło mnie zadanie i odp. do niego)
zad> ( ze zb. maturalnego "matura 2010 "−− wyd. Aksjomat z Torunia)
o treści:
wyznacz sumę 20− tu kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu
przez 4 daja resztę 3
odp. jest: S= 780
Czy odp. jest błędna?.... bo właśnie tego nie rozumiem

PS: Pomyślałam ,że teraz coś nowego wprowadzono w związku z tą liczbą zero .
6 gru 22:21
Rudy: Ciągi są funkcjami określonymi w dziedzinie liczb naturalnych, nie definiuje się wyrazu
zerowego ciągu, pierwszym elementem ciągu jest a1
6 gru 22:24
Eta:
Ok, ok, ok
6 gru 22:25
Eta:
Spoko
Rudy
6 gru 22:27
Bogdan:
Witaj
Eto 
. Mam ten zbiór, podaj namiary na zadanie z ciągiem o S = 780
(strona, nr zadania).
6 gru 22:29
Eta:
Str. 40 zestaw IX zad 9
oczywiście podałam zad z chochlikiem

Podzielne przez 4 i dające resztę
1
6 gru 22:44
AROB: No i jako poprawną odp. podają B, czyli
840.
6 gru 22:50
Eta:
No ja widzę ,że raz podają B ) 840 a raz D) 780
a powinna być A ) 860
6 gru 22:56
Bogdan:
W tym zbiorze zadań trudno znaleźć błędy.
Treść zadania: suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy
dzieleniu przez 4 dają resztę 1 wynosi:
| | 1 | |
a1 = 1, r = 4, a20 = 1 + 19*4 = 77, S20 = |
| *20*(1 + 77) = 780. |
| | 2 | |
Taka odpowiedź jest podana w tym zbiorze, jest to odpowiedź D.
6 gru 23:09
Nikka: dlaczego pierwszy wyraz jest równy 1 a nie 5 ?
6 gru 23:13
Nikka: liczby, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1 to liczby postaci 4n+1 czyli a1 = 5
nawet gdyby n=0 to a0 = 1 ale to nie jest liczba, która przy dzieleniu przez 4 daje resztę
1....
czy ja dobrze myślę?
6 gru 23:16
Bogdan:
Najmniejszą liczbą naturalną, która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1, to liczba 1,
bo 1 : 4 = 0 + reszta 1, czyli w tym zadaniu a1 = 1.
6 gru 23:24
Nikka: ok, czyli 1 = 0*4 +1
5 = 1*4 + 1
9 = 2*4 + 1
itd.
6 gru 23:27
Bogdan:
Tak
6 gru 23:30
Eta:
Właśnie dlatego mi się "namieszało "
skoro zapisałam tę liczbę jako : 4n +1
stąd bierzemy dla n= 0
i piszemy a
1 = 1 dla n=0 ( tak

?)
Stąd zamieszanie z tą liczbą
zero
7 gru 00:10
AROB:
7 gru 00:32
Bogdan:

Liczby podzielne przez 4 dające resztę 1 to liczby postaci 4c + 1, gdzie c∊C, np.:
dla c = 0 jest 1, dla c = 1 jest 5, dla c = −2 jest −7, itd.
Mamy więc zbiór: {..., −11, −7, −3, 1, 5, 9, ...}. Najmniejszą liczbą naturalną jest w tym
zbiorze jest liczba 1.
Wzór ciągu spełniającego warunki zadania nie jest a
n = 4n + 1, a jest a
n = 4n − 3.
7 gru 00:36
Gandi7: Szanowny Bogdanie prosze Cie poświęć mojemu zadanku troche uwagi mistrzu
7 gru 00:40
Eta:
Dzięki za wyjaśnienie

Rozumiem tak:
Liczby tej postaci można zapisać tak 4c +1 dla c€C
ale ciąg zawierający te liczby jest postaci 4n −3 dla n€N
stąd dla n=1 mamy ; a
1= 1
7 gru 00:56
Rudy: ta funkcja, czyli modulo 4 jest okresowa dlatego wszystko jedno czy zapiszesz tak czy siak.
Zależy od jakiego argumenty wystartujesz. Wszystkie poniższe funkcje będą miały taki sam
wykres, ale tylko ostatnia odpowiada ciągowi (bo zaczyna się od 1 i ma mieć wartość 1)
4w+1=4k+5=4j−15=4n−3
bo musi być a1=1
7 gru 01:26
BiebrzaFun : wiedziałem,że jak Mistrz Forum,Guru Matematyczne,Mentor Bogdan włączy się do rozmowy,to stanie
się światło

Namieszałaś Eta...ale za dobre sprawowanie,wina zostaje Ci darowana.
7 gru 08:46