c
aaddaa: wyrazami ciagu (an) sa kolejne liczby naturalne , ktore przy dzieleniu przez 4 daja reszte 3 .
dzwudziesty pierwszy wyraz ciagu(an) ile jest rowny
5 gru 15:44
Tola:
Jest problem w tego typu zadaniach , gdy nie ma założenia: n€ N+
więc n€ N {0,1,2,3....... }
zatem: liczby te są postaci: a
n = 4n +3
3 , 7,11, 15,........ a
1=
3 r= 4 ( bo to ciąg liczb typu 4n +3)
bo 3 przy dzieleniu przez 4 −−− daje resztę 3
czyli a
o= a
1 −−− dla ciągu arytmetycznego.
więc a
21= a
1 +20*r = 3 +80 = 83
PS:
Basia co Ty na to?
Pozdrawiam

Podaję zad. "testy maturalne 2010 −−− wyd. Aksjomat Toruń
zestaw IX zad. 9
Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy
dzieleniu przez 4 daja resztę 1 wynosi:
A) 860 B) 840 C) 830 D) 780
Poprawna odp: to: ................
D
5 gru 16:58
Matma: Nie ma czegoś takiego jak zerowy wyraz ciągu, ciąg jest funkcją, dla której dziedziną ZAWSZE
są N większe badz równe 1
3 kwi 09:06
Janek191:
a1 = 1
an = 4( n − 1) + 1 = 4n − 3
a20 = 77
więc
S20 = 0,5*( 1 + 77)*20 = 10*78 = 780
Odp. D
======
3 kwi 09:17