matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak rozwiązać taką nierówność?
ena:
−3(x+2)(x−1)>0
21 maj 21:33
olekturbo:
https://matematykaszkolna.pl/strona/93.html
21 maj 21:33
olekturbo:
−3(x+2)(x−1) > 0 −3(x
2
−x+2x−1) > 0 x
2
−x+2x−1>0 x
2
+ x − 1 > 0 Δ = 1+4 = 5
√
Δ
=
√
5
−1 −
√
5
x =
v x = U{−1 +
√
5
{2}
2
i teraz najlepiej sobie narysowac
21 maj 21:36
J:
widzisz ?
21 maj 21:36
J:
hmm ..ciekawe
21 maj 21:38
Eta:
odp:
x∊(−2,1)
21 maj 21:38
Eta:
Ejj [Olek]]
21 maj 21:39
olekturbo:
sorki, nie umiem pisac na forum
1 zamiast 2 i wszystko w ...
21 maj 21:43