Może ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyć wzór funkcji liniowej gdy x i y przecina się
noname: Może ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyć wzór funkcji liniowej gdy x i y przecina się w początku
osi.
21 maj 21:29
5-latek: A co to jest według Ciebie początek osi ?
Odpowiedz mi najpierw na to pytanie
21 maj 21:34
noname: sorry za błąd przecinają się obie (Punkt przecięcia wykresu z osią OY: [0,0])
21 maj 21:38
Eta:
y=ax
21 maj 21:40
noname: a w odpowiedziach wychodzi y= minus23x
21 maj 21:42
noname: wie ktoś jak to zrobić?
21 maj 21:42
21 maj 21:43
5-latek:

Kazda funkcja liniowa przechodzaca przez punkt (0,0) ma postac f(x)=y=ax
21 maj 21:43
noname:
21 maj 21:44
5-latek: Nauczcie się pisać poprawnie tresc zadania nie własne przemyślenia
A czemus np. nie może być y=5x albo y=−3,3x ?
21 maj 21:45
J:
napisz dziecko całą treść zadania, a nie zawracaj d...
21 maj 21:50
archeolog:
21 maj 21:54
noname:

na rysunku poniżej jest przedstawiony wykres funkcji y= ax+ b. Odczytaj wartość współczynnika a
i b oraz napisz wzór tej funkcji.
21 maj 21:55
J:
| | 2 | |
no ... i widać,że a = − |
| oraz b = 0  |
| | 3 | |
21 maj 22:00
noname: z czego to wynika?
21 maj 22:01
5-latek: J przecież to jest wykres funkcji rosnącej wiec a>0 będzie
21 maj 22:03
J:
z odpowiedzi

ale, poważnie... przecież prosta,którą narysowałeś/a ma dodatni współczynnik kierunkowy,
| | 2 | |
a więc nie może być równy: − |
| |
| | 3 | |
21 maj 22:03
J:
Cześć

....nie wyczułeś żartu
21 maj 22:05
noname: sorry fakt bez minusa
21 maj 22:06
J:
| | 2 | |
to jest ta prosta: y = |
| x |
| | 3 | |
21 maj 22:08
5-latek: Witam
J 
No to teraz kolego pare pytan
Co to jest a?
jiej funkcji to jet katem nachylenia do osi OX ?
Jak określamy ta funkcje ? zapis na razie tyle
21 maj 22:10
noname: ok dzięki
21 maj 22:11
5-latek: A na moje pytania odpowiesz ?
Oczywiście jeśli chcesz to zrozumieć . Jeśli nie to tyz dobrze
21 maj 22:12
noname: a to współczynnik kierunkowy, o nachyleniu nic nie ma w zadaniu określamy ją y= ax + b
21 maj 22:15
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1212.html zapoznaj się z tym
czyli a=tgα
Masz dwa punkty jeden o wwsplrzenych (0,0) i drugi P(4,3)
Podstawiasz do wzoru i masz wspolczynnik a obliczony
Swoje zadanie robisz tak
Masz jeden punkt dany bo jest on początkiem układu wspolrzenych
wspolrzedne drugiego punktu odczytujesz z wykresu (moz eto być dowolny punkt
Postawiasz do wzoru i masz wyliczny a .
21 maj 22:26
noname: dzięki
21 maj 22:38