Obliczanie pierwszego wyrazu ciągu
Majcia: Suma pietnastu początkowych wyrazów ciągu arymatycznego (an) o różnicy r=√2/7 wynosi
5+15√2. Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu
20 maj 21:50
J:
| | 2a1 + 14*(√2/7) | |
5 + 15√2 = |
| *15 |
| | 2 | |
20 maj 21:56
lolek: moglbys to rozwiazac bo ja tez nie czaje nie wychodzi mi rozwiazanie tego wzoru/rownania
20 maj 21:59
Martiminiano: https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
Suma n−początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego.
a
15=a
1+14r
| | a1+a1+14r | |
S15= |
| *15 I teraz za niewiadome wprowadzasz dane z zadania. |
| | 2 | |
| | 2a1+14*(√2/7) | |
5+15√2= |
| *15 |*2 |
| | 2 | |
| | √2 | |
10+30√2=(2a1+14* |
| )*15 | :15 |
| | 7 | |
2+6
√2=6a
1+6
√2
2=6a
1
20 maj 22:15