matma dyskretna
pawel: Iloma sposobami można rozmieścić 10 nierozroznialnych kuleK w pięciu ponumerowanych pudełkach?
Wsk. Sprawdz rozwiązanie do ilosci rozwiązań równania typu x1+x2+x3+x4+x5= ... itd.
Mógłby mi to ktoś pomoC rozwiązać?
20 maj 10:45
J:
wszystkich sposobów jest: 6*5*4 = 120
nie do końca wiem, o co chodzi w drugiej części, ale może tak:
1 + 9 + 0 + 0 + 0 = 10 ( cyfry możemy przestawiać dowolnie)
2 + 8 + 0 + 0 + 0 = 10
3 + 7 + 0 + 0 + 0 = 10
4 + 4 + 0 + 0 + 0 = 10
5 + 5 + 0 + 0 + 0 = 10
10 + 0 + 0 + 0 + 0 = 10
20 maj 10:58
pawel: Dzięki

szacun za to naprawde
20 maj 11:06
PW: Skoro "dyskretna", to powinieneś znać wzór na liczbę rozwiązań równania
x1+x2+x3+x4+x5 = 10
w liczbach naturalnych.
To nie są dwa zadania, wskazówka brzmi "sprowadź", a nie "sprawdź".
20 maj 12:38
PW: 204660 tu szczegółowo rozpatrywaliśmy to samo zagadnienie dla 16 piłek i 4 pojemników,
więc nie warto się powtarzać (znajdziesz nie tylko wzór, ale jego wyprowadzenie dla tego
szczególnego przypadku).
20 maj 12:42