Oblicz pierwiastki wielomianu W
anxcia: Przy podziale wielomianu W przez dwumian (x−1) otrzymjemy iloraz Q(x)=2x2 − x −4 oraz resztę
r=2. Oblicz pierwiastki wielomianu W.
19 maj 17:18
Ada: W(x) = Q(x)(x−1)+2 = (x−1)(2x2−x−4)+2
ma 3 pierwiastki z tego 2 zespolone ...
i jeden rzeczywisty którego wygląd jest straszny ....
19 maj 17:30
anxcia: w(x)=2x3 − x2 − 4x −2x2 +x +4 +2
W(x)= 2x3 −3x2 −3x+6
i co dalej bo z p|q nie działa
i tak zeby rozłozyć na nawiasy tez sie nie da.. ;c
co jeszcze mozna zrobic?
i czy w ogóle dobrze robie?
19 maj 18:27
19 maj 19:10
anxcia: tak tak juz tego uzylam ale nie wiem co dalej bo doszłam do tego ze
f(2)=0
potem z tabelki wyszło
(x2−4)(x−2)≥0
czyli (x−2)(x+2)(x−2)≥0
i co dalej?
19 maj 19:16
kyrtap: W(2) = 2*23 − 3*22 − 3*2 + 6 = 16 − 12 − 6 + 6 = 4 ≠ 0
19 maj 19:19
anxcia: przepraszam pomyliłam zadania..!

juz mi sie wszytskie mieszają.. nie potrafie skonczyc
jednego i biore sie za kolejne..

chyba jednak sobie jutro nie poradze
19 maj 19:24