Na podstawie wykresu funkcji f= cosx w przedziale <0;2π> wyznacz w zbiorze liczb
Zwyczajna: Na podstawie wykresu funkcji f= cosx w przedziale <0;2π> wyznacz w zbiorze liczb rzeczywistych
a) miejsca 0 funkcji f(x)=cosx
19 maj 15:39
19 maj 15:40
Zwyczajna: 3/2 π oraz π/2
ale to nie jest prawidlowa odpowiedz. W odpowiedziach jest
| | (2k+1)π | |
f(x)=0 ←→x= |
| gdzie k ∊C |
| | 2 | |
pytanie: skąd się wzieło 2k + 1?
19 maj 15:45
J:
| | π | |
2k+1 ... to nieparzysta wielokrotność kąta: |
| |
| | 2 | |
19 maj 15:47
Zwyczajna: A skąd to wiesz? Tzn skąd to miałabym wiedzieć?
19 maj 15:49
J:
czego nie wiesz , że liczba 2k + 1 jest nieparzysta ?
19 maj 15:51
Zwyczajna: Nie rozumiem skąd się wzięła 2k+1?Dlaczego nie może być np π2+πk
19 maj 15:55
Zwyczajna: haalooo
19 maj 16:23