matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną funkcji
Smat:
9 − x
2
y= −−−−−−−−−− x
2
− 2
17 maj 15:56
jakubs:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
17 maj 15:57
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
f
f
'
g−fg
'
(
)
'
=
g
g
2
17 maj 15:58
PW:
Albo
x
2
−9
x
2
−2−7
7
−
= −
= − (1 −
)
x
2
−2
x
2
−2
x
2
−2
i dopiero liczyć pochodną − będzie łatwiej.
17 maj 16:03
Eta:
Jak kto chce
17 maj 16:04
PW:
Ja tak z lenistwa, odpada mnożenie w liczniku f'g, a fg' też łatwiej
17 maj 16:13