Wlasnosci liczb
5-latek: Zadanie .
Dla jakich wartości naturalnych n wyrażenie
N= n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2
jest calkowita wielokrotnoscia liczby 10
N=n2+n2+2n+1+n2+4n+4+n2+6n+9= 4n2+12n+14
I to ma się rownac jakies 10p gdzie p to calkowita wielokrotność liczby 10 ?
Ale wtedy nie rozwiaze tego równania bo będę miał dwie niewiadome n i p
16 maj 21:32
pigor: ..., no i dobrze myślisz, spójrz może na to tak :
| n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2 | |
| = p ∊ C ⇔ |
| 10 | |
| | 4n2+12n+14 | | 2n2+6n+7 | | 2(n2+6n+7) | |
⇔ |
| = |
| |
| ... i co  |
| | 10 | | 5 | | 5 | |
16 maj 21:48
pigor: ..., o kurde źle co tam ,,, a uciekło mi ...
16 maj 21:52
Kacper:
Pigor tylko jak podzielisz na sumę dwoch ułamków to nie muszą one dawać wyników
całkowitych, a wynik będzie całkowity
16 maj 21:52
pigor: ..., ten ostatni ułamek niepotrzebny ...
16 maj 21:53
Kacper:
Ja doszedłem do tego, że wyrażenie n
2+3n+3 musi dawać przy dzieleniu przez 10 resztę 2 lub 7,
aby cała liczba była wielokrotnością 10. I to tyle, bo teraz badanie reszt jest monotonne...
Trzeba pomyśleć o jakimś innym tricku.
16 maj 21:54
5-latek: Czesc

Czyli zapisales to tak .
Podzieliles to wyrażenie przez 10 i to ma się rownac całkowitej wielokrotności liczby 10
| | 2n2+6n+7 | |
Teraz |
| =0 to 2n2+6n+7=0 Δ<0 wiec nie ma n . |
| | 5 | |
Wiec cos nie tak robie
16 maj 22:05
pigor: ... , ;racja .to może dalej
| | 2n2+6n+2+5 | | 2(n2+3n+1) | |
...= |
| = |
| + 1 i widać, że dla n=1 o.k. |
| | 5 | | 5 | |
a co dalej, czy to wszystko, trzeba to jakoś uzasadnić. ...
16 maj 22:06
Kacper:
Czyil zajmujemy się tylko wyrażeniem n
2+3n+1
16 maj 22:14
5-latek: Caly czas patrze na ta Twoja rozpiske z 22:06 i zastanawiam się dlaczego tak rozpisales
no to sprawdzmy np. n=2
| (4+6+1)*2 | |
| +1= nie wychodzi calkowita |
| 5 | |
16 maj 22:21
vaultboy: Zadanie sprowadza się do:
Dla jakich n zachodzi n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2≡0 (mod 10)?
NWD(2,5)=1 wystarczy zbadać kiedy zachodzą równości:
n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2≡0 (mod 2)
n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2≡0 (mod 5)
pierwsza równość zajdzie dla każdego n, bo mamy sumę dwóch liczb nieparzystych i dwóch
parzystych (chyba jasne)
badamy kiedy zachodzi druga równość:
mamy 5 przypadków:
n jest postaci 5k,5k+1,5k+2,5k+3,5k+4
jedynie spełnia to n postaci 5k+1
Odp: Dla n postaci 5k+1
16 maj 22:22
5-latek: Nie rozumiem tego .
czyli to trzeba n2+3n+1 rozpisać jako kwadrat ? czyli n2+3n+1= (n+1)2+n (tylko
przepraszam za wyrażenie co to nam da
16 maj 22:27
5-latek: Może kolego vaultboy pozwolis ze na razie zwroce się do
pigora
| | 2(2n2+3n+1 | |
Czyli wyrażenie |
| musi być całkowite bo wtedy jeśli dodamy do tego 1 to tez |
| | 5 | |
cale wyrażenie będzie całkowite
16 maj 22:33
vaultboy: inny sposób:
Wymnażamy na pałę to wyrażenie i dostajemy, że 4n
2+12n+14=0 mod 10
| | 4n2+12n+14 | |
Tak jakby |
| jest liczbą całkowitą |
| | 10 | |
| | 2n2+6n+7 | |
Stąd |
| jest liczbą całkowitą |
| | 5 | |
czyli 2n
2+6n+7=0 mod 5
(2n
2+n+2)+5n+5=2n
2+n+2=0 mod 5
i analogicznie 5 przypadków
16 maj 22:38
vaultboy: Ups, sry
16 maj 22:39
5-latek: Ja Cie bardzo przepraszam ale nie miałem w szkole modulo.
ja już to mniej więcej rozumiem dlaczego tak (tylko ze nie umiem tego rozwiazac na
przystawanie
16 maj 22:43
5-latek: Po przemyśleniach doszsedlem do takiego wniosku
| | 2(n2+3n+1 | |
To wyrażenie |
| musi być podzielne przez 5 a wiec musi mieć postac 5k wiec |
| | 5 | |
aby wiec aby naszse N było wielokrotnoscia liczby 10 to n musi będzie postaci 5k+1 .
Tyle co na teraz wymyslilem
16 maj 23:49
5-latek: Zostawiam to jeszcze do przemyślenia .
zastanawiam się jeszcze na d sprowadzeniem do kwadratu 4n2+12n+14
17 maj 00:14
5-latek: Wiec tak
4n2+12n+14= (2n+3)2+5 i to ma się rownac jakiejś calkowiwitej wielokrotności liczby 10
czyli (2n+3)2 +5= 10k
dalej (2n+3)2=10m+5 co dalej daje nam 2n+3= 10p+5 co dalej daje nam n=5p+1 gdzie k,m p
∊N
Mysle ze to rozwiązanie będzie OK.
jednak chciałbym poznac to pierwsze rozwiaznie . Mam na myśli rozwiązanie zaproponowane przez
pigora
17 maj 08:22
5-latek: Czyli tak
Doszlismy do tej postaci
| 2(n2+3n+1 | |
| +1 wiem skad się wzielo (rozumiem te przekształcenia |
| 5 | |
| | 2*5 | |
dla n=1 dostaniemy |
| +1=2+1=3 |
| | 5 | |
No ale pewnie tutaj nie chodzi o to żeby po kolei sprawdzać . Musi tu być cos innego
17 maj 08:33
5-latek: czy w tym sposobie należy rozwiazac równanie w liczbach całkowitych?
17 maj 11:02
Kacper:
Sprawdzasz liczby postaci
5k, 5k+1, 5k+2, 5k+3,5k+4
17 maj 11:14
Ditka:
aby 4n2+12n+14 było całkowitą wielokrotnością liczby 10 musi mieć 0 na cyfrze jedności
więc cyfrą jedności 4n2+12n musi być 6
4n2+12n=4n(n+3)
zapiszę symbolicznie
4n(n+3)=□6
6 na cyfrze jedności możemy otrzymać mnożąc przez siebie liczby
□1*□6 lub □2*□3 lub □2*□8 lub □4*□4 lub □4*□9 (i oczywiście □6*□1, □3*□2...)
cyfrą jedności liczby 4n mogą być cyfry
1) 4 (dla n=□1 lub n=□6)
2) 8 (dla n=□2 lub n=□7)
3) 2 (dla n=□3 lub n=□8)
4) 6 (dla n=□4 lub n=□9)
5) 0 (dla n=□5 lub n=□0)
Sprawdzamy 1),2),3) i 4)
1) n=□1
4n=□4 n+3=□4
4n(n+3)=□6 − pasuje
n=□6
4n=□4 n+3=□9
4n(n+3)=□6 − pasuje
2)
n=□2
4n=□8 n+3=□5
4n(n+3)=□ 0 − nie pasuje
n=□7
4n=□8 n+3=□0
4n(n+3)=□0 − nie pasuje
3)
n=□3
4n=□2 n+3=□6
4n(n+3)=□2 − nie pasuje
n=□8
4n=□2 n+3=□1
4n(n+3)=□2 − nie pasuje
4)
n=□4
4n=□6 n+3=□7
4n(n+3)=□2 − nie pasuje
n=□9
4n=□6 n+3=□2
4n(n+3)=□2 − nie pasuje
rozwiązaniem zadania są liczby, których cyfrą jedności jest 1 lub 6
17 maj 11:17
5-latek: Przepraszam ze może to zabrzmi w takim niedobrym tonie ale rozpisz mi to dla np. trzech
pierwszych postaci
17 maj 11:18
Kacper:
5−latek spójrz na post vaultboy 16 maja 22.22.
17 maj 11:21
Ditka:
Nie bardzo wiem o które postaci chodzi. Symbolem □ oznaczyłam wszystkie pozycje przed cyfrą
jedności, więc np.□2 oznacza liczby których cyfrą jedności jest 2 więc np. 112, 62, 34562 ...
17 maj 11:24
Ditka:
sry, to chyba nie było do mnie
17 maj 11:25
5-latek: Ditka na razie dziekuje CI
Kacper ja tego nie rozumiem co to jest np. modulo 2 czy 5 . ja tego w szkole nie miałem
. Naprawde .
Wiec pokaz mi na jednym przykładzie
17 maj 11:27
5-latek: Jeśli chodzi o post 1605 22:22 to co do 2 to rozumiem to tak
mamy sume dwóch liczb parzystych a suma dwóch liczb parzystych jes liczba parzysta i sume
dwóch liczb nieparzystych a suma dwóch liczb nie parzystych może być liczba parzysta wiec
suma tych 4 liczb jest liczba parzysta
a liczba parzysta dzieli się przez 2 ( o to tutaj chodzi ?
Natomiast co do tej 5 to już nie bardzo wiem
wiec jeśli mamy
n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2≡0 (modulo 5) (czyli co musi być ona podzielna przez 5 (tak
Teraz co robimy ?
W miejsce n wstawiamy np. 5k i liczymy
(5k)2+(5k+1)2+(5k+2)2+(5k+3)2≡0?
100k2+60k+14=(10k+3)2+5 ale co to oznacza ?
Teraz w miejsce n wstawiamy 5k+1
(5k+1)2+(5k+2)2+(5k+3)2+5k+4)2≡0
100k2+100k+30= 10(10k2+10k+3) czyli dostaliśmy postac 10k gdzie k=10k2+10k+3 i k ∊C
teraz z wmiejsce n wstawaimy 5k+2
(5k+2)2+(5k+3)2+(5k+4)2+(5k+5)2≡0
100k2+140k+54 (czyli nie dostane postaci 10k tak jak poprzednio
Jeszcze badam dla n=5k+3 i 5k+4 tak samo
17 maj 12:03
5-latek: Natomiast jeśli chodzi o rozwiązanie to
to tak samo tez w miejsce n wstawimy 5k , 5k+1, 5k+2, 5k+3 5k+4 i liczymy czy dostaniemy
postac 10k ?
no to policzmy dla n=5k
| | 2 | |
10k2+6k+1 |
| nie przesdstawimy to w postaci 10k |
| | 5 | |
wezmy za n=5k+1
| 2(5k+1)2+3(5k+1)+1 | |
| +1 i tutaj tez nie dostane postaci 10k gdyż po wymnożeniu mam |
| 5 | |
10k
2+10k+3 ( wiec jest niedobrze
17 maj 12:28
5-latek: | | 2[(5k+1)2+3(5k+1)+1)] | |
Wobec tego ze w ostatnin zapisie ma być |
| +1 |
| | 5 | |
co robie zle
17 maj 12:36
5-latek: Podbije
17 maj 16:31
5-latek: Zaraz Milu to będę analizowal i napiszse czego nie rozumiem
17 maj 19:17
Mila:
Kwadrat liczby całkowitej przy dzieleniu przez 5 daje resztę 0 lub 1 lub 4.
Suma kwadratów czterech kolejnych liczb naturalnych jest liczbą parzystą.
Zatem musimy dobrać , takie 4 kolejne liczby naturalne, aby suma reszt kwadratów kolejnych
liczb przy dzieleniu przez 5 była podzielna przez 5.
Rozważamy przypadki:
1) 5k, 5k+1,5k+2, 5k+3 suma reszt kwadratów : 0+1+4+4=9 nie odpowiada
2) 5k+1,5k+2, 5k+3, 5k+4 suma reszt: 1+4+4+1 =10 podzielna przez 5
sprawdzenie:
(5k+1)2+(5k+2)2+( 5k+3)2+( 5k+4 )2=
25k2+10k+1+25k2+20k+4+25k2+30k +9+25k2+40k+16=
=100k2+10k+30=10*(10k2+10k+3) liczba podzielna przez 10
3) 5k+2,5k+3, 5k+4, 5k+5 suma reszt kwadratów : 4+4+1+0=9 nie dzieli się przez 5
4)5k+3, 5k+4, 5k+5 ,5k+6 suma reszt kwadratów : 1+1+0+1 =3 nie dzieli się przez 5
5) 5k+4,5k+5, 5k+6, 5k+7 suma reszt : 1+0+1+2=4 nie dzieli się przez 5.
Suma kwadratów 4 kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 10 jeżeli najmniejsza z liczb
jest postaci 5k+1, k∊N
17 maj 19:19
5-latek: Milu 
dziekuje Ci
to czyli podobnie tak jak probowalem to robic o 12:03 , z ta roznica ze Ty badalas reszty
kwadratowe .
A czy mogę mieć jeszcze taka prosbe do Ciebie ?
czy możesz się jeszcze pochylić na d tym rozwiązaniem z 12:28 ?
czy tam nalezalo tylko rozpatrzyć samo n
2+3n+1 bez tej 2 na początku i w miejsce n
wstawiać kolejno 5k,5k+1 ,5k+2,5k+3 5k+4 i sprawdzać czy to wyrażenie będzie podzielne przez 5
?
17 maj 19:37
Mila:
Dla
5k,5k+1 ,5k+2,5k+3 nie ma podzielności przez 10 więc nie możesz doprowadzić do postaci:
10*m, gdzie m∊N
17 maj 20:29
17 maj 20:35
Nieznany: a:7=12reszta 7
12 sty 15:55