Wlasnosci liczb
5-latek: Zadanie :
Udowodnij ze reszta otrzymama przy dzieleniu liczby pierwszsej p przez 30 jest rowna 1 lub
liczbie pierwszsej
Sierpinski piszse tak :
Kazda liczba naturalna n>1 ma oczywiście conajmniej dwa rozne dzielniki naturalne :1i n
Liczba pierwsza jest liczba która poza tymi trywialnymi dzielnikami nie ma innych dzielników
liczbe p możemy zapisac jako p=30k+r (30k dlatego z ejest ona podzielna przez 30 .
I tutaj w związku z tym zadaniem pojawia się u mnie dwa problemy
1. Z twierdzenia o reszcie mamy ze 0≤r<|d| gdzie d jest dzielnikiem
Natomiast we wskazówce do zania mam napisane ze 1≤r≤29 To ≤29 jest dla mnie zrozumiale
natomiast nie jest zrozumiale dlaczego 1 a nie 0
2problem to taki skoro liczba ma być podzielna przez 30 to musi być podzielna przez 2 ,
przez 3 i przez 5 . Dlaczego te liczby nie sa dzielnikami reszty ?
Proszse o wyjaśnienie tych problemów .
17 maj 20:09
Marek216: 29 to ostatnia (największa) liczba pierwsza mniejsza od 30
17 maj 20:11
Marek216: Sry. nie o to Ci chodziło.
17 maj 20:11
Benny: Czemu niby ma być podzielna? Masz udowodnić, że gdy dzielisz przez 30 jest jakaś reszta. Wydaje
mi się że, gdy reszta będzie równa 0 to liczba będzie podzielna przez 30, to samo tyczy się
gdy reszta będzie równa 30.
17 maj 20:12
5-latek: Tak Marku . Ja napisałem ze to jest dla mnie zrozumiale .
Chodzi mi bardziej o te dwa problemy
17 maj 20:13
Marek216: Dlatego nie 0 bo musi być reszta, wynika to z polecenia. Gdy r=0 nie będzie reszty która jest
liczbą pierwszą lub =1.
17 maj 20:13
Marek216: Rozumiesz ?
17 maj 20:13
5-latek: Cos zaczynam lapac
17 maj 20:16
5-latek: A ten drugi problem ?
17 maj 20:18
Marek216: liczba 2 daje z dzielenia przez 30 resztę 2 , 3 daje resztę 3, 5 daje resztę 5. O to Ci
chodziło ?
17 maj 20:18
5-latek: To Marku dostajemy reszty które sa liczbami pierszymi a one sa wyrzucone z rozwiązania
17 maj 20:22
5-latek:

Jest tak w rozwiązaniu
Jeśli p jest liczba pierwsza to 2 nie jest podzielnikiem r i 3 nie jest podzielnikiem r i 5
nie jest podzielnikiem r
Wobec tego r jest jedna z liczb 1,7 11,13,17,19,23,39 które oprócz 1 sa liczbami pierwszymi .
Chodzi mi wlasnie o to dlaczego 2 3 i 5 nie sa podzielnikami reszty
Jest taki znak (wiec go chyba dobrze odczytuje
17 maj 20:42
Mila:
Dzielisz liczbę pierwszą przez 30 to reszta nie może byc równa 0, bo dzieliłbyś jakąś
wielokrotność liczby 30 a to już nie byłaby liczba pierwsza .
17 maj 20:53
5-latek: Pierwszy problem zrozumiany

A teraz ten drugi jeśli możesz
17 maj 20:55
bezendu:
Mila zobacz do mojego tematu z prawdopodobieństwem
17 maj 20:56
Marek216: Oglądałem debatę, z tego rozwiązania wynika że np 3, 2 i 5 to nie są liczby pierwsze które z
dzielenia przez 30 dają resztę 1 lub liczbę pierwszą. Z liczbami 32,62,65 już nie ma tego
problemu bo te liczby nie są liczbami pierwszymi.
17 maj 20:57
Marek216: a=qd+r zwykle nie ma warunku na q, widocznie autor tego zadania uznał, że q≠0.
17 maj 20:59
5-latek: Myslalem ze zalapalem to no ale znowu 30:11=2 i r8 a to jest liczba zlozona
17 maj 22:06
Janek191:
Dzielisz p przez 30 , a nie 30 przez p
17 maj 22:08
5-latek: Czesc

Możesz to rozpisać bo już trochę glupieje .
ja wiem ze na starość to normalne ale jeszcze nie teraz
17 maj 22:10
Janek191:
Np. 31 : 30 = 1, r 1
37 : 30 = 1, r 7
41 : 30 = 1, r 11
43 : 30 = 1, r 13
47 : 30 = 1 , r 17
53 : 30 = 1 , r 23
59 : 30 = 1, r 29
61 : 30 = 2, r 1
itd.
17 maj 22:11
5-latek: 1:30=0 i r1
3:30=0 ir 3 i to jest liczba pierwsza a pisza ze 3 nie jest podzielnikiem reszty to w
końcu o co tutaj chodzi ?
17 maj 22:13
Janek191:
1 nie jest liczbą pierwszą
17 maj 22:14
Janek191:
Dzielimy pewną liczbę pierwszą p przez 30. Reszta z tego dzielenia jest równa
1 lub jest liczbą pierwszą.
17 maj 22:16
5-latek: Pisalem to przed Twoim postem i już widze jakie napisałem bzdury

Chcialem dzielic reszty
przez 30
A np. jeśli by było liczba pierwsza podzielna przez 20 to zaczalbym oddzielenie od 23
czyli 23:20=1 i r3
itd.
dzięki Janek
17 maj 22:20
vaultboy: Dowód:
Przypuśćmy nie wprost, że przy dzieleniu liczby pierwszej przez 30 otrzymamy resztę nie będącą
liczbą pierwszą albo 1 (oznaczmy tę resztę przez r)
Zauważ, że dzielnikami pierwszymi liczby 30 są 2,3,5
Reszta jest liczbą całkowitą z przedziału <0;29>
r jest postaci ab gdzie a,b to liczby całkowite większe od 1
jeśli któraś z liczb 2,3,5 dzieli r to dostajemy sprzeczność, bo
p=30k+r i skoro 2,3,5 dzieli r i 2,3,5 dzieli 30 to 2,3,5 dzieli p i p≥30 zatem p nie będzie
liczbą pierwszą czyli dostalibyśmy sprzeczność.
Dalej możemy założyć, że r nie jest podzielne przez 2,3,5
Ale r ma jakiś rozkład na czynniki pierwsze.
No to wnioskujemy, że w tym rozkładzie występują liczby pierwsze ≥7
zatem a,b≥7 ale wtedy ab≥49
natomiast 30>r=ab≥49 sprzeczność
Stąd dostajemy tezę.
17 maj 22:42
5-latek: Bardzo dziekuje Ci kolego

Może w końcu naucze się tych dowodow nie wprost
17 maj 22:49
5-latek: mam pytanie .
czy Ty studiujesz matematykę ?
17 maj 23:05
vaultboy: Tak studiuję matematykę, ale jestem dopiero na pierwszym roku i nie miałem jeszcze teorii liczb
17 maj 23:43
5-latek: to sa zadnka z ezbioru do liceum .
Panie w swojej książce do nauki nie podawaly takich przykladow jak tutaj
17 maj 23:52
17 maj 23:58
5-latek: A w tym zbiorze mam go oznaczone jak latwe
18 maj 00:08
Mila:
Czy już rozumiesz rozwiązanie tego zadania?
18 maj 17:52
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam
Tak już rozumiem . ja caly czas dzieliłem te liczby pierwsze do 29 wlacznie przez 30 i dlatego
mi nie wychodzilo .
A ja miałem dzielic liczbe pierwsza przez 30 i patrzyć jaka jest reszta z dzielenia
18 maj 23:10
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
A masz może jeszcze inny sposób na to zadanie ?
19 maj 23:04
Mila:
Podobnie, ale mogę rozszerzyć komentarz.
19 maj 23:12
5-latek: Wiec proszse zebys go napisala .
Ja jutro to sobie przepiszse do zeszytu i przeanalizuje bo dzisiaj niedawno wrocilem z pracy i
jestem już zmeczony .
jeśli moszsesz to proszse Cie abys tez spojrzała na moje pozostale zadanka
19 maj 23:15
Mila:
Może być jutro?
19 maj 23:27
vaultboy: No pięknie nie dość, że wiek emerytalny wynosi 67 lat to jeszcze pięciolatki pracują ciężko. Do
czego ten kraj zmierza...

(pewnie nie pierwszy i nie ostatni)
19 maj 23:28
5-latek: Milu Alez oczywiście ze tak
Ja wieczorem będę na forum jak dzisiaj .
No widzisz kolego
vaultboy a mowia z ew Chinach kaza dzieciom pracować
Ale jak widać w Polsce tez .
19 maj 23:37
Mila:
Dobranoc
19 maj 23:48
5-latek: Dobranoc
Milu
Slodkich snow
19 maj 23:49
Mila:
p=30k+r, k∊N
p− liczba pierwsza
r∊{0,1,2,3,....29}
30 dzieli się przez : 2,3,5,6,10,15,30 ponieważ p jest liczbą pierwszą to r może byc równe:
1,7,11,13,13,17,19
Dla p>5
r nie może być podzielne przez żadną z wymienionych poprzednio liczb, bo wtedy p byłaby liczba
złożoną.
Przykład konkretny:
p=30k+5=5*(6k+1)
20 maj 18:45
Benny: Tak samo chyba rozwiązywałem na AGH−u
20 maj 18:57
Mila:
Ile brakło do indeksu?
20 maj 19:13
Benny: To w pierwszym etapie było. Mówiłem, że skopałem ten finał. Zorientowałem się później że
jeszcze jedno zadanko skopałem. Coś koło 40 tylko miałem...
20 maj 19:17
Mila:
No, trudno, zdarza się. I tak dostaniesz się na wymarzone studia, czego życzę. Zasługujesz.
20 maj 19:19
Benny: Jak zdam ten pisemny polski to możliwe. Dziękuje
20 maj 19:26
5-latek: Milu 
dziekuje
Jutro się tym zajme wcześnie rano muszs ewstac i tylko na chwile zagladnalem na forum .
20 maj 22:47