15 maj 22:18
15 maj 22:23
Saizou :
x2=3y+17=3y+15+2=3(y+5)+2, zatem....
15 maj 22:26
ZKS:
Super o to chodzi.
Teraz do tego co już masz zapisane pokazywałeś nawet w ostatnim zadaniu coś z liczbą do
kwadratu, że jeżeli ją podzielimy przez 3 otrzymujemy reszty ...
15 maj 22:33
5-latek: Nie ma takich rozwiazan bo musi być postaci 3k+1
Wiec kwadrat każdej liczby całkowitej jest tylko postaci 3k+1 ? zadanej innej nie ?
15 maj 22:33
5-latek: Oczywiście tez oprócz 3k
15 maj 22:34
5-latek: Chyba nie tylko w tej postaci . Będę to musial jutro sobie dokładnie rozpisać .
15 maj 22:44
ZKS:
Dobrze. Kwadrat liczby podzielonej przez 3 będzie postaci 3k albo 3k + 1.
15 maj 22:45
ZKS:
Teraz wystarczy, że dokończysz swoją odpowiedź.
15 maj 22:46
5-latek: A np. kwadrat liczby podzielnej przez 4 będzie postaci 4k albo (4k+1,4k+2 4k+3
Tylko teraz która ta druga postac to należy zobaczyć
a kwadrat liczby podzielnej przez np. 7 będzie postaci 7k albo (7k+1 ,7k+2 7k+3 ,7k+4,7k+5
7k+6
(tylko znowu zobaczyć która postac Tak ?
O to wlasnie mi chodzilo
15 maj 22:50
5-latek: Odp; Nie ma takich par liczb całkowitych gdyż kwadrat liczby całkowitej jest postaci 3k+1 a my
dosta;lismy postac 3k+2 .
15 maj 22:52
ZKS:
" ... postaci 3k lub 3k + 1 ... "
Tak należało by sprawdzać jak piszesz.
15 maj 23:09
5-latek: Dobrze. Teraz już rozumiem
Dzieki bardzo

A teraz już dobranoc . Rano do pracy
15 maj 23:13