Wlasnosci liczb
5-latek: Zadanie :
Udowodnij ze kwadrat każdej liczby naturalnej jest postaci 3k albo 3k+1
n=3m to n2=9m2= 3*3m2=3*k gdzie k= 3m2
n=3m+1 to (3m+1)2= 9m2+6m+1= 3(m2+2m)+1= 3*k+1 gdzie k= m2+2m
n=3m+2 to (3m+2)2= 9m2+12m+4= 3(3m2+4m+1)+1 = 3k+1 gdzie k= 3m2+4m+1
I chyba trzeba tez zaznaczyć ze m ∊C
Teraz mam takie pytanie ze jest np. postaci 5k to to n=5m= n2=(5m)2= 25m2= 5*5m2=5k
Teraz nalezaloby rozpatrzyć postacie
n=5m+1
n=5m+2
n=5m+3 i
5m+4 i zobaczyć jaka będzie ostatecznie postac kwadratu liczby naturalnej . Tak ?
15 maj 22:11
Godzio:
Tak
16 maj 01:26
ICSP: bądź n = 5m ± 1 ora n = 5m ± 2
we wzorach nic się nie zmieni a liczba przypadków nam się zmniejsza.
16 maj 01:49
5-latek: Dobrze
16 maj 14:40