Oblicz gęstość masła oraz błąd względny i bezwględny masła
rOBI: Mam masło w kształcie kostki, takie jak ma każdy z nas w lodówce.
Długość: a= 101mm
Szerokość b= 70mm
Wysokość c= 30mm
Masa masła wynosi 200g
Na opakowaniu umieszrzono znak "e". Znak ten infomruje, ze objętość
lub masa produktu jest wielkością średnią co oznacza ze istnieje pewna niedokładość w
odmierzaniu produktu.
Ta niedokładość wynosi 4,5%
Mam obliczyć gęstość masła oraz podać błąd bezwględny i względny GĘSTOŚCI.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z góry zaznaczam że proszę o sprawdzenie, gdyż nie jestem pewny do końca swoich obliczeń
sposób rozwiązywania mam nałożony od mojego nauczyciela, może ktoś sprawdzi po swojemu czy
wynik będzie się zgadzał
Obliczam niedokładność pomiaru.
200g = 100%
x = 4,5%
= 9g
G− gęstość ΔG− zmienna G
M− masa ΔM − zmienna M
V − Objętość
G=m/v
v= a*b*c = 101*70*30= 212100
G= 200/212100 = 0,94
Liczę błąd beZwględny
| ΔG | | ΔM | | ΔV | | ΔM | | ΔA | | ΔB | | ΔV | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| * |
| * |
| |
| G | | M | | V | | M | | A | | B | | V | |
=0,045+(0,009*0,014*0,033)= 0.045004158
Liczę błąd względny − procentowy.
ΔG= 0.045004158*0,94 *100% = 4,23%
Proszę o sprawdzenie czy tak ma to być rozwiązane lub gdzie ewentualnie robie błąd.