Szeregi funkcyjne
Klodzia: Wykazać, że szereg ∑n=0∞
(−1)n+1 * (x2)/((x2+1)n)
jest zbieżny jednostajnie na całej prostej, a szereg utworzony
z bezwzględnych wartości nie jest zbieżny jednostajnie
15 maj 15:23
Saizou :
dr Tomasz by tego nie pochwaliła, może trochę jakiegoś wkładu własnego ?
15 maj 19:38
Klodzia: Super, dobrze wiedzieć kimkolwiek ten ktoś jest. Jak nie chcesz pomóc to nie hejtuj i po
pierwsze nie dodaję zadań za które się w ogóle nie ruszałam tylko jeśli mam problem z zadaniem
albo chce się upewnić czy dobrze zrobiłam . Pomoże ktoś?
16 maj 09:55
Ktos: To moze pokaz swoje rozwiazanie, latwiej wtedy pokazac/ wytlumaczyc z czym masz problem
16 maj 12:26
Klodzia: Szacuję wartość bezwzględną ciągu pod szeregiem
1*(x2)/((x2+1)n) i teraz zastanawia mnie jak się pozbyć tych x. Bo w mianowniku z x mogę
podstawić 0 ale wynikiem jest wtedy x2 . A mogę też oszacować mianownik z nierówności
skróconego mnożenia że a2+ b2>=2|a||b| to wtedy mamy (1/2)/(|x|n−2) I wtedy też nie wiem
co dalej
16 maj 17:40
b.: Tych x nie masz się pozbywać, bo masz pokazać, że ten szereg nie jest zbieżny jednostajnie.
Jego suma to
| | 1 | |
x2 * |
| = x2 + 1, o ile x≠0, |
| | 1−1x2+1 | |
a dla x=0 suma jest 0.
Stąd widać, że zbieżności jednostajnej nie ma.
Pozostaje do sprawdzenia zbieżność jednostajna szeregu bez modułów, sumę częściową i jej
granicę liczy sie bezpośrednio − policz.
18 maj 00:19
Klodzia: Ale te moduły były dlatego ze tak się sprawdza zbieżność jednostajną szeregu. Szacuje się
moduł ciągu. I jeśli jeśli szereg z nowego ciągu jest zbieżny to główny szereg jest zbieżny
jednostajnie.
18 maj 06:54
Klodzia: A z czego się liczy granice sumy częściowej jeśli ciąg jest naprzemienny?
18 maj 07:22
b.: @7:22: Ten ciąg jest geometryczny.
@6:54: Pewnie masz na myśli kryterium Weierstrassa, które tutaj, jak wynika z treści zadania,
nie może zadziałać.
18 maj 08:55
Klodzia: Kryterium Weierstrassa nie działa na szeregach o ciągach naprzemiennych? I mógłbyś mi dać jakąś
wskazówkę jak obliczyć tą sumę i granicę sumy częściowej szeregu o ciągu naprzemiennym.?
18 maj 11:09
b.: Czasami działa, czasami nie.
Ale gdyby działało, to co można by powiedzieć o szeregu z modułami?
Wskazówka: hmm,
279
19 maj 09:52