funkcja liniowa
Nix: Napisz wzór funkcji liniowej prostopadłej do prostej o równaniu y=2x−1, przechodzącej przez
punkt A=(−2,3)
14 maj 11:37
J:
| | 1 | |
szukana prosta : y − 3 = − |
| (x+2) |
| | 2 | |
14 maj 11:40
Nix: J: to już jest rozwiązanie czy jak ?
14 maj 12:14
J:
tak ... doprowadź tylko do postaci: y = ax + b
14 maj 12:16
Nix: możesz mi to jakoś logiczniej wytumaczyć ?
14 maj 12:25
J:
a czego konkretnie nie rozumiesz ?
14 maj 12:26
14 maj 12:30
Nix: chciałabym mniej więcej wiedzieć jak to wgl rozwiązać
14 maj 12:30
ula:
kliknij ten link,który podałam.... i wszystko będzie jasne
14 maj 12:31
Nix: Kliknęłam i zrobiłam . tylko nie wiem czy to jest dobrze
y= ax + b
a
1 razy a
2 = −1
2 razy a = −1 /:2
3= −2,5 +b
3 + 2,5=b
b= 5,5
14 maj 12:39
J:
| | 1 | | 1 | |
źle rachunki ... popatrz na post 11:40 ⇔ y = − |
| x − 1 + 3 ⇔ y = − |
| x + 2 |
| | 2 | | 2 | |
14 maj 12:46
Nix: już się w tym pogubiłam . w czym zrobiłam błąd ?
14 maj 12:57
J:
| | 1 | |
7 linijka... 3 = − |
| *(−2) + b ⇔ 3 = 1 + b ⇔ b = 3 − 1 = 2 |
| | 2 | |
14 maj 13:04
Nix: Możesz mi całe to zadanie napisać ?
14 maj 13:11
J:
wszystko miałaś dobrze, tylko zrobiłas błąd w 7 − mej linijce
... skąd Ci wyszło: 3 = −2,5 + b ?
14 maj 13:15
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
p: y= − |
| (x−xA)+yA ⇒ y= − |
| (x+2)+3 ⇒ y= − |
| x +2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 maj 13:19
J:
to już miała o 11:40
14 maj 13:20
Nix: sama nie wiem

ale już zrobiłam

dzięęki wielkie za pomoc
14 maj 13:29