Wyznacz asymptoty
daro: wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:
f(x)= x4+4x
Rozwiązywałem, ale jakies dziwne wyniki otrzymywalem
W zadaniu mam urzyć metody granic
13 maj 09:04
J:
| | x2 + 16 | |
f(x) = |
| ... teraz będzie prościej |
| | 4x | |
13 maj 09:13
daro: wiem,liczyłem tak, ale dziedzina wychodzi 0 i jak licze granice na krancach przedziału to cos
dziwnie wychodzi
:(
13 maj 09:21
J:
dziedzina: R/{0} .... limx→0+ = + ∞
limx→0− = − ∞
asymptota pionowa: x = 0
13 maj 09:25
daro: limx→0−=−∞
tak mi wyszlo
13 maj 09:25
daro: tak mi właśnie wychodziło ale było 16/0 i mnie zmyliło

a jeszcze mam takie pytanie odnośnie wyznaczania złożenie funkcji
mam wyznaczyc zlozenie g o g oraz g o f
lecz nie jestem pewny czy w dobra stronę to robie
chodzi o rozroznienie f o g i g o f
f(x)=2
3x−1
g(x)=
√7−2x
13 maj 09:28
J:
a co z poprzednim zadaniem ... tam jest jeszcze asymptota ukośna
13 maj 09:31
daro: poprzednie wiem jak rozwiazać juz tylko z tym pierwszym krokiem mialem problem
13 maj 09:32
Kacper:
J zerknij, jeśli możesz
293121
13 maj 09:32
daro: moim zdaniem g o f ma wygladać nastepująco:
g o f=g(f(x))=g(23x−1)=√7−2(23x−1)
13 maj 09:35
daro: chodź nie wiem czy w koncu to jest g o f czy f o g bo kazdy mowi inaczej
13 maj 09:37
J:
f o g = 23(√7−2x) − 1
g o f = √7 −2*23x−1
13 maj 09:44