Wykorzystując wzór skróconego mnożenia zapisz jako kwadrat czynnika liniowego wy
Marek: Wykorzystując wzór skróconego mnożenia zapisz jako kwadrat czynnika liniowego wyrażenie
a. x2 +2x +1
b. x2 −6x +9
c. y2 +4y +4
d. y2 −8y +16
11 maj 22:58
Benny: x2+2x+1=(x+1)2
x2−6x+9=(x−3)2
y2+4y+4=(y+2)2
y2−8y+16=(y−4)2
11 maj 23:00
Eta: a) (x+1)2
b) (x−3)2
c) (y+2)2
d) (y−4)2
11 maj 23:00
Qulka:
(x+1)2
(x−3)2
(x+2)2
(x−4)2
11 maj 23:00
11 maj 23:00
Martiminiano: Hahaha, wszyscy w tym samym momencie odpowiedzieli
11 maj 23:01
PW: Pokażę d), bo wszystkie "na jedno kopyto"
y2 − 8y + 16 = y2 − 2·y·4 + 42 = (y−4)2
11 maj 23:01
11 maj 23:01
Eta:
Qulka c) i d) źle
11 maj 23:02
PW: Wniosek: Lubimy pomagać w łatwych zadaniach.
Równania różniczkowe niech się same rozwiązują (też nie pamiętam).
11 maj 23:02
Eta:
Wiek temu je rozwiązywałam
11 maj 23:04
Benny: Takie zadanka niedługo na maturze rozszerzonej będą
11 maj 23:05
Qulka:
11 maj 23:08
Martiminiano: Nie przypominaj o rozszerzonej
11 maj 23:09
Eta:
Jak tam rozszerzenie? na 100%?
11 maj 23:09
Benny: Nieee

Mam chyba błąd w dziedzinie w zadanku z optymalizacji. Dałem bodajże r∊(0;10) a ktoś
tu pisał, że ma być r∊(0;5). Wywnioskowałem to później z nierówności w trójkącie. Reszta
zadanek nie mam pojęcia, nie chcę zapeszać
11 maj 23:13
Martiminiano: Skopałem. Oddałem 30 parę procent przez głupotę. W zadaniu z urnami dodawałem dwie kule do
drugiej urny zamiast trzech (źle przeczytałem...), a w zadaniu z wielomianem rozwiązywałem
dobrze i w połowie przerwałem, bo odbiło mi, że robię to źle (po drodze popełniłem jakiś błąd
rachunkowy jeszcze). Przez to wszystko z nerwów nie zrobiłem zadania ze stereometrii i
zapomniałem o dowodzie z geometrii

. Także zamiast wymarzonego wyniku który mogłem spokojnie
zrobić będzie taki, który satysfakcjonowałby mnie gdy pierwszy raz zajrzałem tutaj na forum
(60−70%). Wkurza mnie to bo arkusz był naprawdę prosty, miałem dobre strategie do zadań, a
wynik będzie marny.
11 maj 23:13
Martiminiano: A wypowiedzi ludzi z renomowanego liceum z sąsiedniego miasta z profilu mat−fiz, że to było
trudne i będą mieli po max. 50% trochę mnie śmieszą. Wniosek z tego chyba jest tylko jeden,
będąc na tym profilu myśleli, że wystarczy to co robią w szkole...
11 maj 23:18
Eta:
No to ciesz się z tego ,że ich przebiłeś !
11 maj 23:19
Martiminiano: Cieszyłbym się gdybym doprowadził dobrze do końca moje strategie w zadaniu z wielomianem i
prawdopodobieństwem, a tak wynik pozostawia wiele do życzenia. Chociaż podobno najważniejsze
to co zostało po tych wszystkich godzinach w głowie
11 maj 23:21