prawdopodobieństwo
magda: Wkładamy losowo siedem swetrów do siedmiu szuflad. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
a) wszystkie szuflady będą zajęte
b) co najmniej jedna szuflada będzie pusta
c) dokładnie jedna szuflada będzie pusta
d) dokładnie dwie szuflady będą puste
11 maj 15:49
nieuczciwy: Jeśli przyjmiemy że szuflady wyglądają tak:
111111_
a swetry to: 0
to mamy ciąg 6 jedynek i 7 zer który ustawiamy dowolnie
| | | | 13! | | 8*9*10*11*12*13 | |
|Ω| = | = |
| {7!} = |
| = 3*2*11*2*13 = 6*22*13 = 1716 |
| | | 6! | | 2*3*4*5*6 | |
a zdarzenie A że wszystkie szuflady będą zajęte to dokładnie jeden przypadek ciągu:
0101010101010
11 maj 16:13
nieuczciwy:
[EDIT] rozjechało mi się oznaczenie szuflad, powinno być:
"" 1 "" 1 "" 1 "" 1 "" 1 "" 1 "'
11 maj 16:15
nieuczciwy:
b) zdarzenie że co najmniej jedna szuflada będzie pusta możemy jest przeciwnym do tego że żadna
szuflada nie będzie pusta, czyli P(B) = 1−P(A)
11 maj 16:17
11 maj 16:27