przestrzenie metryczne
anabel: Rozważmy płaszczyznę R
2 z metryką euklidesową d.
Niech S={x∊R
2 | d(x,0)=1}
Niech A=N
1(S)={x∊R
2| dist(x,S)<1}
a)wyznaczyć A
b)uzasadnić ściśle wzór z punktu a
Bardzo prosze o pomoc bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
11 maj 15:07
anabel: up.
11 maj 15:19
Godzio: A masz jakąś odpowiedź?
11 maj 15:45
Godzio:

Wyszło mi koło o promieniu 2 o środku w (0,0) bez punktu (0,0)
11 maj 15:48
Godzio: Ano i bez brzegu
11 maj 15:50
anabel: odpowiedzi zadnej nie mam
11 maj 15:52
Godzio: Wychodzi, że dobrze ...
a) Zbiór S to nic innego jak okrąg o środku w (0,0) i promieniu 1.
A to zbiór tych punktów, że odległość jest mniejsza od 1, czyli możemy powiększyć ten okrąg o 1
(czyli mamy okrąg o środku w punkcie (0,0) i promieniu 2) i odległość będzie mniejsza od 1
jeżeli weźmiemy całe koło bez brzegu. Jedynie wykluczamy środek, którego odległość od S jest
równa 1 (a szukamy < 1).
b) Ścisłe wyliczenie:
d(s,0) =
√s12 + s22 = 1 ⇔ s
12 + s
22 = 1
dist(x,S) = inf
s∊Sd(x,s) = inf
s∊S√(x1 − s1)2 + (x2 − s2)2 =
= inf
s∊S√x12 + x22 + s12 + s22 − 2x1s1 − 2x2s2 =
= inf
s∊S√x12 + x22 + 1 − 2x1s1 − 2x2s2
Rozważamy funkcję f(s
1,s
2) = − 2x
1s
1 − 2x
2s
2 pod warunkiem, że s
12 + s
22 = 1
Szukamy jej minimum.
G(s
1,s
2) = s
12 − s
22 − 1
F(s
1,s
2) = − 2x
1s
1 − 2x
2s
2 + λs
12 + λs
22 − λ
| | x1 | |
Fs1 = − 2x1 + 2λs1 = 0 ⇒ s1 = |
| |
| | λ | |
| | x2 | |
Fs2 = − 2x2 + 2λs2 = 0 ⇒ s2 = |
| |
| | λ | |
| | x12 + x22 | |
Fλ = s12 + s22 − 1 = 0 ⇒ |
| = 1 ⇒ λ = √x12 + x22 |
| | λ2 | |
| | x1 | | x2 | |
s1 = |
| oraz s2 = |
| |
| | √x12 + x22 | | √x12 + x22 | |
Liczymy drugie pochodne
F
s1s1 = 2λ
F
s1s2 = F
s2s1 = 0
F
s2s2 = 2λ
F
λλ = 0
F
λs1 = F
s1λ = 2s
1
F
λs2 = F
s2λ = 2s
2
Tworzymy Hesjan i liczymy wyznacznik
0 2s
1 2s
2
2s
1 2λ 0 = − 8s
22λ − 8s
12λ = −8λ(s
12 + s
22) = − 8λ =
2s
2 0 2λ
= − 8
√x12 + x22 < 0 zatem w punkcie (s
1,s
2) jest osiągnięte minimum warunkowe, a stąd
mamy
| | x1 | | x2 | |
s1 = |
| oraz s2 = |
| i |
| | √x12 + x22 | | √x12 + x22 | |
inf
s∊S√x12 + x22 + 1 − 2x1s1 − 2x2s2 =
√x12 + x22 + 1 − 2x12/√x12+x22 − 2x22/√x12 + x22 =
√x12 + x22 + 1 − 2√x12 + x22 =
√(√x12 + x22 − 1)2 =
|
√x12 + x22 − 1| < 1 ⇔ 0 <
√x12 + x22 < 2 /
2
0 < x
12 + x
22 < 4 −− a to jest właśnie koło o promieniu 2 bez brzegu i środka
11 maj 15:54
Godzio:
11 maj 15:55
Godzio:
Jeżeli masz jakieś pytania to postaraj się je zadać w ciągu ~ 15 min bo dzisiaj dopiero w nocy
będę mógł coś pomóc
11 maj 15:56
anabel: częśc a) jeszcze zrozumiałam, jesli chodzi o b) nie rozumiem nic...
11 maj 15:57
11 maj 15:58
anabel: a nad tym jeszcze posiedze to moze zrozumiem
11 maj 15:58
Godzio:
dist(x,S) −− odległość od zbioru, jest zdefiniowana jako infimum po s ∊ S z odległości między x
i s.
Rozpisujemy sobie wiedząc, że jest to metryka euklidesowa (czyli suma kwadratów pod
pierwiastkiem − wzorek z liceum).
Chcę policzyć minimum pierwiastka, ale mogę się skupić tylko i wyłącznie na części zawierającej
s
1 i s
2, bo reszta to stałe, stąd taka funkcja, a nie inna
Warunkiem jest należenie do zbioru S czyli spełniona jest zależność s
12 + s
22 = 1. To
będzie nasz warunek. O ekstremach warunkowych możesz przeczytać tutaj:
http://www.wzr.pl/bwz/files/file/MD2%20-%20Warunkowe%20ekstrema%20funkcji.pdf
Myślę, że całkiem dobrze jest pokazane krok po kroku
Działaj!
11 maj 16:00
anabel: dzięki za pomoc
11 maj 16:06