metryki
anabel: Oblicz odległość punktu p=(1,0) od zbioru L={(x,2x)∊R2|x∊R2} względem odpowiednio metryk
d1,d2,d∞ na płaszczyźnie
11 maj 15:21
anabel: prosze o wskazówke jak to liczyc,nie mam pojecia jak sie za to zabrac
11 maj 15:26
anabel: up.:(
11 maj 15:51
Godzio:
Nie wiem co to za metryki. Miałaś pewnie na wykładzie zdefiniowane, bez tego nie ruszę. Znam
tylko d∞, ale teraz już nie zdążę, będę prawdopodobnie wieczorem...
11 maj 16:08
kobis: d1(x,y)=∑|xi−yi| −miejska
d2−euklidesowa
d∞ −max
11 maj 16:09
anabel: dokładnie tak jak napisał kobis.
wystarczy jak by ktos wytlumaczyl mi na przykladzie jednej metryki

baardzo prosze to pilne
11 maj 16:11