Funkcja wielu zmiennych, wzór Taylora
Draghan: Zapisać wzór Taylora z resztą R
2 dla funkcji f(x, y) = x*y w punkcie P
0 = (0, 0).
To w nawiązaniu do
https://matematykaszkolna.pl/forum/292939.html − pomyślałem że może prościej podać konkretny przykład.
Ładnie proszę o pomoc.
10 maj 23:16
b.: Jeśli R
2 to reszta z drugimi pochodnymi, to
f = 0 + R
2,
gdzie R
2(x,y)=xy
11 maj 00:14
Draghan: Dziękuję Ci bardzo.

Chociaż może powinienem zapisać wyraźniej... Nie chodzi o wynik, tylko o pełne rozwiązanie.

Dla kogoś, kto to umie, ten przykład nie powinien być problemem, a mi to naprawdę by pomogło...
11 maj 00:33
b.: Zacznij od napisania wzoru Taylora (ogólnie) dla funkcji f = f(x,y) w punkcie (x0,y0) z
resztą R2.
11 maj 12:07