geometria analityczna
olekturbo: problem z zadankiem z geo. analitycznej

Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkt P(2,6) tworzacej z dodatnimi polosiami
ukladu wspolrzednych trojkat o Polu = 24.
10 maj 16:31
olekturbo: i jeszcze drugie jakby ktoś miał ochotę:
Prosta y+3x+2 = 0 przecina parabolę y = x2−2x−8 w pkt A i B.
a) oblicz pole i obwód trojkąta ABS gdzie S jest wierzchołkiem paraboli
I o ile z tym podpunktem nie miałem kłopotu to w tym tylko obliczyłem R, a nie wiem jak znaleźć
środek okręgu
b) napisz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie
dla ułatwienia: A(−3,7) B(2,−8) S(1,−9)
10 maj 16:35
Tadeusz:
(xs+3)2+(ys−7)2=r2
(xs−2)2+(ys+8)2=r2
(xs−1)2+(ys+9)2=r2
i licz
10 maj 17:27
olekturbo: dzieki
10 maj 17:34
10 maj 17:58
tester: ta prosta wyszła mi y =−3x+12, taka jest odp?
10 maj 18:03
Tadeusz:
To pierwsze zadanie możesz policzyć "różnymi ścieżkami"
Kiedyś liczyłem je już tu wykorzystując równanie prostej w postaci odcinkowej.
A można również tak:
Piszesz równanie pęku prostych przez punkt P=(2,6)
y−6=a(x−2) ⇒ y=ax−2a+6
Liczysz punkty przecięcia się z 0x i 0y
dla x=0 y=6−2a
| | 2a−6 | |
dla y=0 0=ax−2a+6 ⇒ ax=2a−6 ⇒ x= |
| |
| | a | |
| | 2a−6 | |
Z pola trójkąta (6−2a) |
| =48 i z tego a=−3 |
| | a | |
Twoja prosta zatem to y=−3x+12
10 maj 18:13
5-latek:

Prosta ta będzie przechodzić przez punkty P=(2,6) i A=(4,0)
−3x+6=y−6
−3x+12=y Masz wiec dobrze
10 maj 18:23
olekturbo: skad wiadomo ze bedzie przechodzic przez punkt A(4,0)
10 maj 18:30
tester: Dokładnie takim sposobem jak Tadeusz robiłem
10 maj 19:17