pigor: ...,
a)
2x= 7 : narysuj (w miarę dokładnie wykresy funkcji obu stron :
y =2
x (krzywa wykładnicza) i prostej y=7 ; masz punkt (x
o, 2
xo)
wspólny tych wykresów; odczytaj w miarę dokładnie jego rzut na oś OX
− odciętą
xo i masz szukane rozwiązanie danego równania 2
x=7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
2x+y= 2 ⇔ 2
x+y= 2
1 ⇔
x+y=1 − równanie prostej przecinającej
os OX w (1,0) i oś OY) w (0,1) ; zbiór punktów (x,y) tej prostej cala ta prosta),
to szukany zbiór
{(x,y)∊R2: x+y=1} rozwiązań danego równania 2
x+y= 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
3x−1< 3 ⇔ 3
x< 4 (analogia do równania a)) , ale zapytam czy na pewno
tak miało być, a może tak :3
x−1< 3 ⇔ x−1< 1 ⇔
x< 0 ⇔
⇔ zbiór punktów x ujemnej części osi OX., czyli zbiór punktów
x∊(−∞;0)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
4x−2 ≥ 2 ⇔ 2
2x−4 ≥ 2
1 ⇔ 2x−4 ≥ 1 ⇔ 2x ≥ 5 ⇔
x ≥ 2,5 ⇔
⇔
x∊< 2,5;+∞) − zbiór punktów osi OX nie mniejszych od 2,5 . ..
5-latek: Czesc
pigor 
Wyslalem wczoraj zapytanie do WSiP w sprawie spisu pozycji biblioteczki matematycznej
Znalazlen w internecie spis do pozycji nr 74 ale niektóre się nie zgadzają bo np. w tym
spisie jest nr 14 Leja Teoria funkcji zespolonych a ja mam nr 14 Lesniak O funkcji jednej
zmiennej .
mam nadzieje ze może przysla