matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
Suarez:
oblicz sumę S12 ciągu arytmetycznego a1=16, S4=52
9 maj 19:14
Kejt:
a
1
+a
4
S
4
=
* n
2
n = 4 s
4
= 52 a
1
= 16 a
4
= ? wylicz a
4
, potem różnicę ze wzoru na a
n
264
dalej powinno pójść już łatwo
9 maj 19:30