Ciąg geometryczny
norwidek: Ciąg geometryczny
Suma wyrazów ciągu geometrycznego a, b, i c wynosi 93. Wyrazy a1, a2 i a7 tworzą ciąg
arytmetyczny. Wyznacz a, b, c.
9 maj 17:54
Kacper:
W czym kłopot?
9 maj 18:09
norwidek: a+b+c=93
c=6b−5a
b2=ac
a=93−b−c a=1.75b+23.25
c=6b−5(93−b−c) c=−2.75b+116.25
b2=(1.75b+23.25)(−2.75b+116.25)
to są dobre założenia, co mam dalej robić?
9 maj 18:35
Kacper:
Skąd warunek c=6b−5a?
9 maj 18:51
norwidek: z ciągu arytmetycznego
9 maj 19:06
norwidek: r=b−a
5r=c−b
5b−5a=c−b
c=6b−5a
9 maj 19:07
5-latek: Przyznam ze nie rozumiem treści tego zadania
9 maj 21:22
Mila:
Oto treść:
Trzy liczby,których suma jest równa 93 są trzema początkowymi wyrazami ciągu geometrycznego
(an)Te same liczby stanowią pierwszy,drugi i siódmy wyraz ciągu arytmetycznego (bn).Oblicz
wyraz ciągu geometrycznego.
a,b,c − trzy kolejne początkowe wyrazy c.g
b2=a*c
a, a+r, a+6r to : b
1=a, b
2=b, b
7 =c wyrazy c.a
a+a+r+a+6r=93
3a+7r=93
(a+r)
2=a*(a+6r)⇔a
2+2ar+r
2=a
2+6ar⇔
2a*r+r
2=6a*r
r
2−4a*r=0
r*(r−4a)=0
r=0 lub r=4a
1) r=0 to: 3a=93 i a=31, b=31, c=31 wtedy ciąg geometryczny stały.
2) r=4a i 3a+7r=93
3a+7*4a=93
3a+28a=93
31a=93
a=b
1=3, r=4*3=12
c=15*5=75
spr.
3+15+75=93
===========
9 maj 23:03
9 maj 23:08
Mila:
Dla norwidka wszystko jedno, które wyrazy dodajemy, a to przecież nie jest wszystko jedno.
Koleżanka też powinna napisać dokładnie treść zadania.
Definicja to definicja.
Mogę wykazać np. P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(∩B) dla A⊂Ω i B⊂Ω
albo,
że P(∅)=0
albo,
że P(A')=1−P(A).
9 maj 23:37
Mila:
Witam Cię miło
5−latku i dobranoc

Napisz mi w końcu swoje imię. Jutro.
Uciekam.
9 maj 23:39