prawdopodobieństwo
blondi: Pomocy!
mam udowodnić, że P(Ω)=1 korzystając z definicji prawdopodobieństwa
Czy ktoś może mi pomóc w tym dowodzie? będę wdzięczna
9 maj 21:37
blondi: proszę
9 maj 22:00
5-latek: No to jaka jest defincja prawdopodobieństwa ? (aksjomaty )
9 maj 22:12
blondi: Aksjomatyczna def pstwa charakteryzuje fcje P:F→R określoną na ustalonej pni mierzalnej (Ω,F) o
wartościach rzeczywistych jako pstwo:
P(A)≥0
P(Ω)=1
P(Ui∊I Ai)=∑i∊I P(Ai)
i moim zadaniem jest udowodnienie jednego z powyższych aksjomatów, wybrałam drugi, bo wydaje mi
się, że najłatwiej udowodnić
9 maj 22:17
5-latek: Myslalem ze znajde w swojej książce . Niestety sa tylko wypisane te aksjomaty (bez dowodow
9 maj 22:59
Qulka: jak sama nazwa wskazuje aksjomat to coś przyjmowane za pewnik bez dowodu
9 maj 23:43
PW: Jestem zdumiony. Nic więcej nie napiszę, zacytuję klasyka:
Dziewczyna duby smalone plecie,
a gmin rozumowi bluźni.
9 maj 23:48
Qulka: Aksjomat (postulat, pewnik) (gr. αξιωμα [aksíoma] – godność, pewność, oczywistość) – jedno z
podstawowych pojęć logiki matematycznej. Od czasów Euklidesa uznawano, że aksjomaty to zdania
przyjmowane za prawdziwe, których nie dowodzi się w obrębie danej teorii matematycznej.
9 maj 23:52
5-latek: Macie racje w 100% .
Może zwale wine na sobote i na

W innej książce mam tak
P(Ω)= P({w
1,w
2,.....w
n})= P({w
1})+P({w
2})+.......+P({w
n})= p
1+p
2+...+p
n=1
9 maj 23:58
5-latek: Witam
Aniu i
PW
10 maj 00:00
kyrtap: 5 − latku chyba masz niezłą biblioteczkę co?
10 maj 00:06
5-latek: Czesc
kyrtap 
tak mam ja niezla ,
10 maj 00:08
kyrtap: Witam Ciebie, coś ciekawego z niej polecasz?
10 maj 00:09
5-latek: A co Cie by interesowalo ?
10 maj 00:09
Qulka: witaj
5−latku 
oczywiście to tak w ramach maturalnego rozluźnienia te dywagacje o
aksjomatach
10 maj 00:10
kyrtap: prawdopodobieństwo na przykład
10 maj 00:11
5-latek: Aniu może od pol roku nie pilem piwa ale dzisiaj wypiłem dwa i może przez to
10 maj 00:14
5-latek: kyrtap
jeśli chodzi o rachunek prawdopodobieństwa to mam takie
Wieslaw Szlenk −Rachunek prawdopodobieństwa (dla klasy 4 liceum i technikum
do tego Zbior zadań Slawikowski
2. Lech Tadeusz Kubik Racunek prawdobodobiestwa (podręcznik dla kierunkow nauczycielskich
studiow matematycznych (ta dostałem
3. Tadeusz Gersternkorn T Srodka Kombinatoryka i rachunek prawdopodobieństwa (PWN 1983r
Ta niedawno sobie zamowilem i ja czytam ( dla studentow
10 maj 00:21
5-latek: Chociaz ta ostatnia pozycja może tez być dla uczniów liceum i technikum (pierwsze 150 stron
10 maj 00:27
kyrtap: spoko widzę że ciekawe pozycje

na pewno obejrzę sobie je
10 maj 00:29
5-latek: Jeśli chodzi o ta 1 pozycje to w liceum kiedyś było tez
Schemat Bernoulliego
Zmienna losowa
Prawo wielkich liczb bernoulliego
10 maj 00:32
kyrtap: kiedyś wszystkiego więcej było w liceum
10 maj 00:33
Lukas:
kyrtap jak Ci mało wiedzy na studiach to je rzuć i udaj się do liceum prywatnego

nadrobisz
braki jeśli takie masz

Widzisz na wszystko znajdę rozwiązanie ! Normalnie jak wróżbita
Maciej !
10 maj 00:41
5-latek: Lukas
Ale bierzesz mniej niż ten wrozbita ?
10 maj 00:43
kyrtap: to już zapytać się nie wolno
10 maj 00:45
Lukas:
4−pak za poradę, i nie działam tak jak on: pokaż mi dowód to podam Ci datę urodzenia
10 maj 00:46
Lukas:
Wolno, a odpowiedzieć już nie wolno ?
10 maj 00:46
Metis:
10 maj 00:47
kyrtap: no wolno wolno Wróżbito
10 maj 00:48
Metis: Nie macie co robić po nocach?
10 maj 00:49
Lukas:
A 5−latek jak będzie niegrzeczny to dostaniesz od Pani przedszkolanki dwa klaspy w pupę ! to od
razu będziesz spokojny
10 maj 00:50
kyrtap: nudzę się na studiach
10 maj 00:50