trygonometria
kuba12345: Rozwiąż równanie sinx*sin7x=sin3x*sin5x
7 maj 20:32
niewiadomokto: pomnóż przez 2 i zastosuj wzory na sumę, taki pomysł, nie wiem co z tego wyjdzie
7 maj 20:35
kuba12345: Jakieś inne pomysły?
7 maj 20:42
sevixy: wykorzystać wzór na iloczyn sinusów
7 maj 20:44
kuba12345: tzn? xd
7 maj 20:46
J:
| | 1 | |
sinx*sin7x = |
| (cos6x − cos8x) |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin3x*sin5x = |
| (cos2x − cos8x) |
| | 2 | |
... ⇔ cos6x − cos8x = cos2x − cos8x ⇔ cos6x = cos2x
i traz: cos6x = 4
3cos2x − 3cos2x = cos2x ⇔ 4cos
22x = 4cos2x .. i dalej sam..
7 maj 20:52
J:
tam ma być w ostatniej linijce: cos6x = 4cos32x − 3cos2x = cos2x ⇔ 4cos32x = 4cos2x
7 maj 20:54
kuba12345:
Mogłbyś wyjaśnić z jakiego wzoru lub własności wychodzi:
| | 1 | |
sinx*sin7x = |
| (cos6x − cos8x) |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin3x*sin5x= |
| (cos2x − cos8x) |
| | 2 | |
7 maj 20:58
J:
10 wzór od góry ( różnica cosinusów)
7 maj 21:02
7 maj 21:02
kuba12345: Dzięki bo za nic bym do tego nie doszedł.
7 maj 21:07