Pytanie o twierdzenie
blader12: Witam,
Mam pytanie, poszukuję nazwy twierdzenia z kombinatoryki, a konkretniej jego dowodu.
Twierdzenie brzmi tak:
| | | |
dla k ≤9 istnieje | liczb n−cyfrowych o sumie cyfr równej k. Może ktoś podać nazwę |
| | |
tego twierdzenia,
a najlepiej jego dowód?
Pozdrawiam
PW: Szukamy liczby rozwiązań równania
(1) x
1 + x
2 + ... + x
n = k, x
j ∊ {0, 1, 2, ..., k} dla j = 0, 1, 2,..., n.
Rzeczywiście, każde rozwiązanie jest ciągiem n−wyrazowym, którego elementy są liczbami
naturalnymi z zakresu od zera do k ("cyframi"). Na przykład ciąg
(3,1,0,1,0,0,0,1)
można utożsamić z ośmiocyfrową liczbą o sumie cyfr równej 6, w tym wypadku jest n = 8, k = 6.
Pomijam problem ciągów, w których x
1 = 0 − takie ciągi trudno uznać za model liczby
n−cyfrowej.
Nie wiem, czy wzór ma specjalną nazwę oprócz opisowej − "wzór na liczbę rozwiązań rónania
postaci (1)".
"Czynnościowe" wyprowadzenie wzoru znajdziesz tu:
204660 dla k = 16 piłek rozkładanych do
n = 4 pojemników. Korzystając z tamtego wzoru trzeba odjąć liczbę ciągów o pierwszym wyrazie
0.