parametry
Black: Witam mam kilka zadań do zrobienia, chciałbym, żeby dość jasno wytłumaczyć rozwiązania:
1. Podaj rozwiązanie i zbadaj ilość pierwiastków
ax
3−(a−1)
2 x
2−(2a
2−a+2)x+2a=0
2. Określ zbiór rozwiązań nierówności w zależności od parametru m należącego do R
| | 1 | |
(m2−4)x2+(m+3)x− |
| <0 |
| | 2 − m | |
3. Dla jakich m iloczyn x i y przyjmuje wartość najmniejszą
x+y=2m−1
x
2+y
2=m
2+2m−3
4. Dla jakiego m równanie ma 3krotny pierwiastek. Znajdź pierwiastki tego równania
W(x)=2x
4−2x
3−6x
2+10x+m
7 maj 08:59
Janek191:
z.1
x = a jest pierwiastkiem równania, bo
a4 − ( a2 − 2a + 1)*a2 − (2a2 − a + 2)*a + 2 a =
= a4 − a4 + 2a3 − a2 − 2 a3 + a2 − 2a + 2 a = 0
Dzielimy przez x − a
a x2 + (2 a −1) x − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( a x3 − (a2 − 2a + 1) x2 − ( 2 a2 − a + 2) x + 2a ) : ( x − a)
− a x3 + a2 x2
−−−−−−−−−−−−−−−
( 2a − 1) x2 − ( 2 a2 − a + 2) x
− ( 2 a − 1) x2 + ( 2 a2 − a) x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 2 x + 2 a
2 x − 2 a
−−−−−−−−−
0
7 maj 09:12
7 maj 09:14
Janek191:
a x2 + ( 2 a − 1) x − 2 = 0
a ≠ 0
Δ = 4 a2 − 4 a + 1 − 4a*(−2) = 4 a2 − 4 a + 1 + 8 a = 4 a2 + 4 a + 1) = (2 a + 1)2 > 0
dla a ≠ − 0,5
Dla a ≠ 0 i a ≠ −0, 5 są trzy pierwiastki
Dla a ≠ 0 i a = − 0,5 są dwa pierwiastki
Dla a = 0 są dwa pierwiastki.
7 maj 09:19
Black: Janek191 dlaczego dzielimy przez x−a?
7 maj 09:39
Janek191:
Dlatego, bo x = a jest pierwiastkiem tego równania.
Kliknij po lewej stronie na kolor niebieski na:
wielomiany → tw. Bezout
7 maj 10:02
J:
3) x2 + y2 = (x+y)2 − 2xy
m2 + 2m − 3 = (2m−1)2 − 2xy
2xy = (2m−1)2 − ( m2 + 2m − 3 ) ... i szukasz minimum f(m)
7 maj 10:09
Black: A jeszcze jedno pytanie, jak dostrzegłeś, ze a jest pierwiastkiem? Bo na pierwszy rzut oka tego
nie widać
7 maj 10:21
J:
Bo wielomian jest podzielny przez dwumian: ( x −a ) ... twierdzenie Bezout
7 maj 10:23
Black: No ale nie widać tego że jest podzielny tutaj: ax3−(a−1)2 x2−(2a2−a+2)x+2a=0
7 maj 10:30
J:
Patrz post: 9:12
7 maj 10:32
Black: No ale ja wiem, tylko chodzi mi o to, że przykładowo ja, patrząc na to równanie nie wpadłbym na
to, że a jest jego rozwiązaniem, i pytam czy Ty to najzwyczajniej w świecie od razu zauważyłeś
czy strzeliłeś że tak będzie, czy jak :v
7 maj 10:38