pochodna w punkcie
Funkcja pochodna: Wyznaczyc rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=
1−6x26x2 przechodzacej przez punkt
p(−3,1/2) . pochodna wyznaczona, dalej brak pomyslow

moge prosic o jakies wskazowki?
5 maj 23:20
Funkcja pochodna: ...
5 maj 23:51
Godzio:
y = f'(x
0)(x − x
0) + f(x
0)
Wystarczy wstawić
5 maj 23:52
J: p nie należy do f(x)
5 maj 23:59
Funkcja pochodna: No wlasnie
6 maj 07:48
Funkcja pochodna: I jak to zrobic?
6 maj 12:16
J:
przy tego typu zadaniach schemat jest nastepujcy:
1) pochodna
2) równanie stycznej: y = f'(x
0)(x − x
0) + f(x
0)
3) styczna ma przechodzić przez punkt: A(−3,1/2) , więc podstawiamy do równania stycznej i z
równania obliczamy x
0
4) mając x
0 piszemy równanie stycznej
..... próbowałem w tym przykładzie, ale równanie 3) wychodzi "nieprzyjemne"
6 maj 12:20
Funkcja pochodna: Ma wyjsc niby ladnie

mi wyszedl wielomian 3−go stopnia
6 maj 18:41
6 maj 19:06