| 1−6x2 | ||
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= | ||
| 6x2 |
| 1 | ||
przechodzącej przez punkt P(−3; | ) | |
| 2 |
| −1 | ||
a=f '(x)= | ||
| 3x3 |
| 1 | ||
styczna: y =f'(−3)(x +3) + | ||
| 2 |
| 1 | 29 | |||
wg tego wychodzi y= | x+ | |||
| 81 | 54 |
| −1 | 1 | |||
a w odpowidziach y= | x− | |||
| 3 | 2 |
| 1 | ||
f(x)= | −1 | |
| 6x2 |
| −1 | ||
f'(x)= | ||
| 3x3 |
| −1 | ||
a=f'(x0}= | ||
| 3x03 |
| −1 | 1 | |||
s: y0= | *x0− | +0.5 | ||
| 3x03 | x03 |
| −1 | 1 | |||
y0= | − | +0.5 porównujemy z wartością funkcji w x0 | ||
| 3x02 | x03 |
| 1 | −1 | 1 | |||
−1= | − | +0.5 | |||
| 6x02 | 3x02 | x03 |
| 1 | ||
f'(1)=− | ||
| 3 |
| 1 | −1 | |||
s: y=− | x+3* | +0.5 | ||
| 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
s: y=− | x− | |||
| 3 | 2 |