styczna
dispi: Styczna do wykresu funkcji f(x)=−x2+600 w punkcie (4,584) przecina oś OY w punkcie (0,b).
mam wyliczć liczbe b.
Prosze o wskazówki
20 kwi 19:24
matts: wzorek:
y = a(x−x0)+y0
y = ax −4a +584
Wyznaczamy dla jakich wartosci a wykresy stykaja sie w punkcie (4,584)
ax − 4a + 584 = −x2 + 600
−x2 − ax +4a +16=0
wykresy musza sie stykac wiec Δ=0
a2 −4 *(−1)*(4a+16)=0
a2+16a+64=0
(a+2)2=0
a=−2
584=4*(−2)+b
b=592
20 kwi 19:54
dispi: odpowiedz jest 616
może gdzieś błąd obliczeniowy sprawdzę i napiszę jak coś znajdę
20 kwi 19:56
dispi: (a+8)2=0
a=−8
584=4*(−8)+b
b=616
dziękuje
20 kwi 19:58
matts: teraz widze pomylke ech.. (a+8)2=0
a=−8
584 = −32+b
b=616
20 kwi 19:58
20 kwi 20:02
Benny: Styczna przechodzi przez punkt, więc go podstawia do równania prostej
20 kwi 20:03
dispi: dzięki
20 kwi 20:03