Przedstaw w postaci iloczynu wyrażenie:
nacix: Przedstaw w postaci iloczynu wyrażenie:
cos2α − cos2β
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzoru ale nie wiem jak to rozpisać, proszę o pomoc.
5 maj 19:16
Kacper:
a2−b2=...
5 maj 19:18
nacix: Odpowiedź jest taka: sin(α+β)sin(β−α)
więc chyba nie tak
5 maj 19:24
Kacper:
Skoro nie podajesz całości treści zadania, to moje rozwiązanie
cos
2α−cos
2β=(cosα−cosβ)(cosα+cosβ) jest poprawne
5 maj 19:29
YushokU: | | α+β | | α−β | | α+β | |
(cosα−cosβ)(cosα+cosβ)=(−2sin |
| sin |
| )(2cos |
| cosU{α−β}{2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α+β | | α−β | | α−β | |
})=−4sin |
| cos |
| sin |
| cos |
| =−sin(α+β)sin(α−β)a=sin(α+β)sin(β−α) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 maj 19:29
YushokU: Nie wiem czemu mi się zawsze te ułamki rozjeżdzają....
5 maj 19:31
Mila:
A jednak tak.
(cosα−cosβ)*(cosα+cosβ)=
| | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | |
=−2*sin |
| *sin |
| *2*cos |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α+β | | β−α | | α−β | |
=[2*sin |
| *cos |
| ]*2 sin |
| *cos |
| ]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=sin(α+β)*sin(β−α)
5 maj 19:33
Kacper:
Witaj
Mila

Jak tam Twoi maturzyści?
5 maj 19:35
YushokU: to ja też się wypowiem, bo jestem w dużej części Mili maturzystą

bardzo dobrze! Spodziewałem się czegoś orginalniejszego
5 maj 19:40
Mila:
Może jakoś to będzie. Zobaczymy w czerwcu.
5 maj 19:44
Mila:
Najważniejsze co będzie w piątek.
5 maj 19:45
5 maj 19:55
Mila:
Przecież masz obliczone , stosujesz wzory: są w tablicach.
| | α+β | | α−β | |
cosα−cosβ= −2 *sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | |
cosα+cosβ= −2 *cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
Napisz czego tu nie rozumiesz.
Potem korzystasz z wzoru 2 sinα*cosα=sin(2α)
5 maj 20:51
Mila:
sin(α+β)*sin(β−α)=sin(α+β)*(−sin(α−β)) bo sin(−x)=−sinx funkcja nieparzysta.
5 maj 20:54