kombinatoryka pytanie
sxec:
ile jest liczb 20 cyfrowych, która suma cyfr jest = 5 , wypisuję poszczególne przypadki no i
między innymi mam
4 1 0 ... 0 = 2 * 19
2 3 0 ... 0 = 2 * 19
ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych takich, że iloczyn cyfr w ich zapisie dziesiętnym
jest równy 12, wypisuje przypadki
6 2 1 ... 1 = 8 * 7 , bo 1 na 8 sposóbów 2 na 7 ..
3 4 1 ... 1 = 8 * 7
Moje pytanie nietypowe jest takie, czym się różnią te 2 przykłady, że trzeba je robić w inny
sposób
5 maj 14:30
J:
tak , bo to dwa rózne zadania ..( np w drugim nie może pojawić się 0 )
5 maj 14:36
PW: To jest w gruncie rzeczy to samo zadanie (ze zmienionymi warunkami). Trzeba ustalić jakie w
ogóle cyfry mogą wystąpić w zapisie dziesiętnym i w jakich ilościach.
Ale nie pisz do licha takich rzeczy jak
6 2 1 ... 1 = 8·7,
bo to pokazuje nie tyle niezrozumienie treści zadania, co kompletną bezradność w opisie. Trzeba
używać prostych zdań w języku ojczystym zamiast wypisywać takie "równości".
5 maj 14:36
sxec: PW, no ok. Tylko czemu w tym 2. bierzemy jedną z ośmiu następnie jedną z siedmiu, a w 1. to
będzie 2 * 19 , bo chyba niezbyt zrozumiałem tą waszą pomoc..
5 maj 14:46
J:
a skąd masz w pierwszej linijce: 2 * 19 ?
5 maj 14:48
J:
takim sposobem dnia Ci braknie na policzenie tego..
5 maj 14:49
sxec: szczerze to nie wiem skąd to się wzięło, ale tak mam rozpisane nie przeze mnie to zadanie i
dlatego , bo zakładam, że tak będzie. A jeśli nie 2*19 to jak byś zapisał ten przypadek 4 na
pierwszym miejscu i 1 na jednym z 19
5 maj 14:51
J:
(4,1) ... 4 na jednym z 20 − tu i 1 na jednym z 19−tu = 20*19
5 maj 14:55
J:
sorry..nie tak... mój bład

2*19 jest OK
5 maj 15:00
sxec: ok to jak już wiesz o co chodzi , powiesz mi czemu właśnie jest inaczej ?

bo ja myślałem tak
jak ty z tym 20*19
5 maj 15:02
J:
bo nie możemy na pierwszym miejscu dać 0 , albo 1 i 4 na jednym z 19,
albo 4 i 1 na jednym z 19
5 maj 15:03
sxec: tylko że w obu przypadkach nie może być 0 na początku, damn chyba tego nie skumam
5 maj 15:28
5 maj 18:44