Rachunek Prawdopodobieństwa
Kuba: Oblicz, ile jest liczb 5−cyfrowych o sumie cyfr 4.
28 gru 20:05
Mila:
I sposób (żmudne liczenie)
1) 4=4+0+0+0+0
40000 − jedna liczba
2) 4=1||+1+1+1+0
Jedynka na pierwszym miejscu:
3) 4=2||+2+0+0+0
Cyfra 2 na pierwszym miejscu
4) 4=2||+1+1+0+0
5) 4=1||+2+1+0+0
6) 4=3||+1+0+0+0
4=1||+3+0+0+0
Razem:
1+4+4+6+12+8=35
II sposób
Liczba rozwiązań nieujemnych całkowitych równania:
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=4 i x
1≥1⇔
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=3
28 gru 23:16
panpawel: To można zrobić znacznie prościej
Mamy liczbę postaci:
| | | | | |
i mamy 4 kropki do wykorzystania
Przynajmniej jedna kropka jest w pierwszym okienku, bo liczba jest pięciocyfrowa.
Teraz zostają nam 3 kropki do wykorzystania.
no i teraz mamy 5 okienek i 3 kropki.
| . . . |
Chcemy wystawić kreski pomiędzy kropki.
| | | |
Możemy to zrobić na | sposobów. |
| | |
Koniec.
28 gru 23:39
Kuba: Milu, mogłabyś wytłumaczyć II sposób?
29 gru 14:49
Mila:
Tu masz teorię.
http://rdsmaths.blogspot.com/2014/08/how-many-solutions-of-x-y-z-k.html
Rozwiązać równanie:
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=4 w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
jest równoważne z problemem na ile sposobów możesz zapisać liczbę 4 w postaci sumy 5
składników naturalnych , z tym, że x
1 nie może być równe 0.
W takim razie x
1≥1 i mamy równanie:
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=3
I tak sytuację :4=1+1+2+0+0
Można to obrazowo przedstawić, że masz 5 szuflad i do pierwszej szuflady włożono jedną kulę, do
drugiej 1 kulę do trzeciej 2 kule do czwartej i piątej nie włożono kul (0 kul).
Kule są nierozróżnialne (identyczne).
Liczba wszystkich rozwiązań nieujemnych całkowitych wyraża się wzorem:
To są kombinacje z powtórzeniami, podałam link do teorii. ( Matematyka dyskretna− studia)
Uzasadnienie obrazowe wzoru podał
PW, nie mogę znaleźć.
Może tu spojrzy i da adres.
Przeanalizuj i możesz dalej pytać.
29 gru 18:10
Mila:
Słabo znam angielski, tam w podanym adresie, rozważano chyba tylko dla dodatnich rozwiązań.
Poszukam innej teorii.
29 gru 18:13
Kuba: troche to rozumiem

ale skoro nie ma tego na poziomie liceum, to nie mam czym się przejmować.
29 gru 21:23
Mila:
W wielu przypadkach bardzo przydatne.
Wzór warto zapamietać.
Wg wzoru rozwiąż .
1) Ile jest liczb dwudziestocyfrowych , w których suma cyfr jest równa 4.
W zbiorze Kurczab, Świda (III LO) jest takie zadanie .
2) Ile rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych ma równanie:
x+y+z=10
3) Ile rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych dodatnich ma równanie: ( to inaczej rozwiązujemy)
x+y+z=10
29 gru 21:49
PW: Milu. to dla mnie zaszczyt, że uważasz moje wytłumaczenie
204660 za godne polecenia
29 gru 22:02
Mila:
Zawsze Twoje teoretyczne rozważania są godne polecenia.
Pozdrawiam.
29 gru 22:12
Kuba: 1.
x1+x2+...+x20=4
x1≥1
x1+x2+..+x20=3
2. x+y+z=10
n=10 k=3
3.x+y+z=10
| | | |
liczba rozwiązań dodatnich: | |
| | |
n=10, k=3
30 gru 10:38
30 gru 10:39
Kuba: w sumie to jest naprawdę przydatne. w przykładowym arkuszu z CKE było zadanie: Oblicz, ile jest
stucyfrowych liczb naturalnych o sumie cyfr równej 4. i można to zrobić w zaledwie 2 minuty
30 gru 11:03
....:
Bardzo ładnie to opanowałeś.
31 gru 23:10
kit: odświęże wątek

mam pytanie odnośnie posta z 18:10 − nie rozumiem z czego wynika, że jeżeli x
1>=1 to ta suma
się zmienia z 4 na 3
5 lut 11:30
Mila:
Skoro liczba jest 5−cyfrowa , to pierwsza cyfra musi być równa co najmniej 1.
Pozostają do rozdania 3 kulki, tak tam obrazowo wyjaśniałam.
5 lut 15:58