matematykaszkolna.pl
problem Aerodynamiczny: rysunekWitam ostatnio robiłem zadanie i trafiłem na ścianę rachunkową nie do zburzenia. Tak jak na rysunku. Mam uzależnione od siebie cosinusy tych kątów, są dość skomplikowane, jeszcze gorsze są sinusy tych kątów. Jest może jakiś prostszy sposób wyliczenia wartości cosinusa niż korzystanie z tych wzorów https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html Bo rachunki są nie do przejścia.
2 maj 22:29
PW: Z tego rysunku nic nie można wywnioskować poza sumą kątów. Dopóki nie podasz treści zadania nic nie można powiedzieć.
2 maj 22:35
Aerodynamiczny: Treść zadania nie jest ważna, mam uzależnione od siebie cosinusy tych kątów. cosa="ileśtam" cosc cosb="ileśtam" cosc i cosc no i że a+b+c=2π I chciałbym z tego wyliczyć wartość cosinusa.
2 maj 22:40
===: ... jeśli ciężko Ci zapisać treść zadania ... to baw się sam w swojej piaskownicy −emotka
2 maj 23:28
Aerodynamiczny: Jejku, prosze oto tresc zadania. matematyka.pisz.pl/forum/292242.html Byc moze moja proba jego rozwiazania byla kiepska i wpedzilem sie w rachunki przez ktore musialbym z 1h przechodzic, a i tak po drodze pewnie bym sie pomylil. Dlatego prosilem o pomoc w konkretnym przypadku a nie pomoc w rozwiazaniu tego zadanka.
2 maj 23:33