dany jest okrąg o równaniu x^2 +y^2 -2x -4y - 11 =0 i prosta l o równaniu x-y-3=
d: dany jest okrąg o równaniu x
2 +y
2 −2x −4y − 11 =0 i prosta l o równaniu x−y−3=0. Wyznacz
równanie okręgu symetrycznego do danego względem prostej l
wyliczyłam promień okręgu który jest równy 4
środek okręgu jest w punkcie S=(1,2)
czyli prosta prostopadła do prostej l i przechodząca przez punkt S ma wzór y=−x + 3
czyli środek drugiego okręgu ma współrzędne (x,−x+3) i jest oddalony od prostej l o 4 jednak
jak podstawie to pod wzór na odległość punktu od prostej wychodzą głupoty
Pomoże mi ktoś znaleźć błąd
2 maj 21:36
Qulka: prostopadła ma wzór y=−x+b potem b wyznaczasz z innych warunków
2 maj 21:41
d: no b wyznaczyłam jak wstawiłam pod x i y współrzędne środka okregu
2 maj 21:43
Qulka:

(x−5)
2+(y+2)
2=4
2 maj 21:43
Qulka: a to faktycznie dobrze
2 maj 21:44
2 maj 21:45
d: czyli te okregi nie sa styczne zewnetrznie to wiele wyjasnia
2 maj 21:45
d: czyli odległość wychodzi 2√2
2 maj 21:47
Qulka: nie muszą
2 maj 21:48
prosta:
łatwiej wyznaczyć punkt wspólny tych prostych...
jest on równocześnie środkiem odcinka SS'
2 maj 21:49
Qulka: dobry sposób
2 maj 21:50
d: wyszło ze s2 jst w punkcie (5,−2) i równanie tego okregu to (x−5)2 + (y+2)2 = 16
2 maj 21:58
Qulka: tak tak

miało być 16
2 maj 21:59
d: dzięki za pomoc
2 maj 22:08