Plis plis :D
Songo: Wiedząc, że A i B są cyframi udowodnij, że suma ABA + BAB jest podzielna przez 37. Jakies
pomysły? Proszę o wytłumaczenie przy okazji dlaczego tak
2 maj 18:32
Bogdan:
100A + 10B + A + 100B + 10A + B = ...
2 maj 18:36
Janek191:
100 a + 10 b + a + 100 b + 10 a + b = 100*( a + b) + 10*( a + b) + (a + b) = 111(a + b) =
= 37*3*( a + b)
ckd.
2 maj 18:38
Songo: Przepraszam, ale może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak? Dlaczego jest nagle 100 A +10B? O co
biega?
Czego tak mnożycie?
2 maj 21:14
2 maj 21:17
Janek191:
121 = 1*100 + 2*10 + 1*1
więc liczba o cyfrach aba
to a*100 + b*10 + a = 100 a + 10 b + a
2 maj 21:22
Songo: aha..... dobra juz kapuje! dziękuje bardzo

ale nie lubię takich dowodów
2 maj 21:41