równanie z niewiadomą.
zadanq: hejka
mam problem z zadaniem
Dane jest równanie x2016+ax+b=0 z niewiadomą x i parametrami a oraz b. Wykaż, że dane równanie
ma co najwyżej dwa rozwiązania
2 maj 16:46
zadanq: x do potęgi 2016, coś mi zjadło
2 maj 16:47
2 maj 16:49
Mila:
x2016+ax+b=0⇔x2016=−ax−b
f(x)=x2016 parabola o wierzchołku W=(0,0) skierowana do góry
g(x)=−ax−b funkcja liniowa
1) Dla a=0 i b=0 funkcja g(x)stała − g(x)=0 jedno rozwiązanie
2) a=0 i b>0 funkcja g(x)=b , wykresy mają dwa punkty wspólne⇔dwa rozwiązania
3) a=0 i b<0 wykresy nie mają punktów wspólnych
4) a>0 lub a<0 i b=0 funkcja y=ax , wykresy maja dwa punkty wspólne− dwa rozwiązania
Prowadź dalej rozważania (pamiętaj o stycznych− jedno rozwiązanie)
2 maj 17:01